«Nasjonalistisk» parti med brakvalg

Demokratene i Norge er Kristiansands tredje største parti.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene ser ut til å gjøre et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet fra august forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Etter at 100 prosent av stemmene i Kristiansand er talt opp, er det klart at det høyreradikale «protestpartiet» Demokratene i Norge får 10 av de 71 representantene i byens nye kommunestyre.

Demokratene fikk 13,5 prosent av stemmene og ligger rett bak kommunens to største partier, Arbeiderpartiet (18,6 prosent) og Høyre (17,6). For Demokratene er det en oppgang på rundt ti prosent siden 2015, ifølge tall fra Valgdirektoratet.

Demokratenes oppslutning er sensasjonell, skriver Fædrelandsvennens politiske redaktør, Vidar Udjus. Videre kaller han resultatet «et politisk jordskjelv» og Kristiandsand-fordelingen for «tidenes protestvalg».

- Nasjonalistisk grunnsyn

I partiets «prinsipprogram» skriver Demokratene i Norge at de «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati.»

Videre skriver de at de «er et parti med nasjonalistisk grunnsyn, som betrakter verdikonservativisme og den solidariske velferdsmodell som nødvendige forutsetninger for å videreføre vårt gode samfunn, samt skape økonomisk og sosial trygghet.»

VIL BLI ORDFØRER: Politisk nestleder for Demokratene og ordførerkandidat i Kristiansand, Vidar Kleppe, avlegger sin stemme på Møvik skole i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix
VIL BLI ORDFØRER: Politisk nestleder for Demokratene og ordførerkandidat i Kristiansand, Vidar Kleppe, avlegger sin stemme på Møvik skole i Kristiansand. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Arbeiderpartiet og Høyre stupte henholdsvis 9,2 og 5,3 prosent. Ingen partier i Kristiansand endte over 20 prosent i oppslutning.

- Veldig bra

- Oi, oi, oi! Jeg er så takknemlig overfor velgerne nå. Vi har kjørt en knallhard valgkamp. Dette lover jo veldig bra, sier politisk nestleder Vidar Kleppe til Fædrelandsvennen.

- De skal forvente Kleppe som ordfører. Dette er første året jeg stiller som ordførerkandidat. Vi i Demokratene er ikke så opptatte av ordførerkjedet, men politikken, fortsetter Kleppe.

Demokratenes kampsaker i kommunen er bompenger, skrinlegging av den omstridte kunstsiloen og havneflyttingen i Kristiansand. Vidar Kleppe ble ekskludert fra Frp i 2001, og stiftet året etter Demokratene.

PUSTER HØYRE I NAKKEN: I Bergen ser Folkeaksjonen nei til bompenger ut til å gjøre at brakvalg. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Valgsamarbeid

Kleppe har nylig havnet i konflikt med Kristiansand Frp, etter beskyldninger om å spre usannheter om partiet gjennom sosiale medier.

Nasjonalt har partiet innledet valgsamarbeid med det omstridte Selvstendighetspartiet, som slår fast i partiprogrammet at «islam ikke hører hjemme i Norge».

Da Dagbladet møtte Kleppe i Kristiansand i august, bedyret han at han ikke deler samarbeidskompisens syn på islam.

- Mener du at islam ikke hører hjemme i Norge?

- Når folk fra Selvstendighetspartiet står på våre lister, så er det Demokratenes politikk som gjelder på dette området. Demokratene er for religionsfrihet. Lovlydige borger som som har kommet her for å jobbe og stå på, de er velkommen til Norge, sa han.

Avslo samarbeid

Mette Gundersen, varaordførerkandidat, i Kristiansand Ap slo da overfor Dagbladet ettertrykkelig fast at hennes parti ikke er interessert i å snakke med Vidar Kleppe etter valget, uansett hvor store Demokratene måtte bli.

- Demokratene, ytterst på høyre fløy, er ikke et parti Arbeiderpartiet samarbeider med, sa hun til Dagbladet.

Med et resultat på 15 prosent vurderer Kleppe dermed et comeback på Stortinget om to år. Det blir i så fall 20 år etter at Kleppe sist forlot Løvebakken. Han vil da bli Demokratenes første representant på Stortinget. Partiet ble stiftet i 2002.

- Jeg savner Stortinget, og den viktige talerstolen der. Og når du ser andre, mindre partier, som Rødt og MDG, som har fått en gjennomslag - det er klart at de krydrer det politiske Norge, uansett hva man mener om politikken deres, sa Kleppe til Dagbladet i august.