Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalistiske opptøyer i Kina

En bølge av aggressiv nasjonalisme kom til syne i Kina i helga i forbindelse med at japanske nasjonalister gikk i land på ei omstridt øy mellom de to landene.

VELTET TOYOTA: Det var opptøyer i byen Shenzhen, i Guangdong-provinsen i helga etter at japanske nasjonalister gikk i land på en omstridt øy. Her har demonstranter veltet en japansk-produsert Toyota.  (AP Photo/Vincent Yu)
VELTET TOYOTA: Det var opptøyer i byen Shenzhen, i Guangdong-provinsen i helga etter at japanske nasjonalister gikk i land på en omstridt øy. Her har demonstranter veltet en japansk-produsert Toyota. (AP Photo/Vincent Yu) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byen Chengdu viser bilder tusenvis av demonstranter. Blant slagordene var: «Forsvar Diaoyu-øyene til døden». Og: «Selv om Kina dekkes av graver må vi drepe alle japanere», skriver The New York Times.

Veltet biler
I byen Shenzhen gikk demonstranter løs på japansk-produserte biler med jernstenger. Mange biler ble veltet under opptøyene i byen. Flere sushi restauranter var rasert. Og ved inngangen til en eltktronikk-butikk fikk kundene vite at butikken ikke lenger solgte japanske varer.

Offisielle kinesiske medier underspilte imidlertid omfanget og aggresjonen i demonstrasjonene, og meldte at det ikke var mer enn 200 demonstranter som deltok. De rapporterte at det var demonstrasjoner i kystbyer, men Chengdu er en innlandsby.

Demonstrasjonene begynte etter at japanske nasjonalister i helga gikk i land på de stupbratte ubebodde øyene, som er kjent som Diaoyu-øyene i Kina, og Senkakus-øyene i Japan. De heiste det japanske flagget til høylydte protester fra kinesiske myndigheter.

- Den ulovlige adferden til høyre-orienterte japanere har krenket Kinas territoriale suverenitet, sier kinesisk UD i en uttalelse.

Skremt av raseriet
Raseriet i demonstrasjonene har trolig overrasket kinesiske myndigheter, siden de underspiller omfanget av demonstrasjonene i media. Trolig har demonstrasjonene vært lovlige, og kanskje til og med villet fra myndighetenes side. Men trolig har også myndighetene blitt tatt på senga av aggresjonen.

Kontroll over øyer er et stort tema for Kina. Landet er i konflikt med halve Asia om kontroll over øyer, fra Japan i nord, til Sør-Kina havet, helt ned til grensene til Filippinene og Malaysia. Vietnam er et av landene der striden er sterkest. Det er kampen om olje- og gassforekomstene som er skaper konflikt. Kontroll over naturressurser har aller høyeste politiske prioritet i Bejijing.

Kina har de siste årene rustet kraftig opp, særlig for å kunne forsvare sine interesser i omstridte havområder, blant annet har marinen skaffet seg et hangarskip. General Luo Yuan, som også tidligere er kjent for nasjonalistiske standpunkter, ber Kina sende 100 båter for å forsvare det som på kinesisk er Diaoyu-øyene.

- Hvis nødvendig kan vi gjøre Diaoyu-øyene til et mål for det kinesiske flyvåpenet og minelegge øyene, sier generalen, ifølge The New York Times. I Kina er det flere enn demonstranter som er rasende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media