Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalkonservative vant valget i Polen

Innvandringsskeptisk parti klare for regjeringskontorene i Polen.

NY STATSMINISTER: Beata Szydlo i partiet Lov og rettferdighet ny statsminister i Polen ifølge valgdagsmålingene. Foto: Adam Chelstowski / Reuters / NTB scanpix
NY STATSMINISTER: Beata Szydlo i partiet Lov og rettferdighet ny statsminister i Polen ifølge valgdagsmålingene. Foto: Adam Chelstowski / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter åtte år i opposisjon er det EU- og innvandringsskeptiske partiet Lov og rettferdighet (PiS) igjen klare for regjeringskontorene i Polen.

Partileder Jaroslaw Kaczynski erklærte seier rett etter at en valgdagsmåling viste at partiet får 39,1 prosent av stemmene i søndagens valg.

Samme måling viste også at regjeringspartiet Borgerplattformen får 23,4 prosent av stemmene, og partileder og statsminister Ewa Kopacz var like rask med å innrømme valgnederlag.

Ifølge valgdagsmålingene har PiS fått nok stemmer til at partiet kan danne regjering alene, og alt tyder dermed på at partiets statsministerkandidat Beata Szydlo blir landets nye regjeringssjef.

- Historisk Polen-forsker Svend Gottschalk fra Syddansk Universitet karakteriserer valget som historisk, både fordi PiS får flertall alene og fordi venstrefløyen ikke blir valgt inn i parlamentet.

- Det er første gang siden 1989 at ett parti får så mange plasser i Underhuset at de kan danne regjering alene, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Pis har hatt et solid forsprang på flere meningsmålinger i forkant av valget. Den siste uken har det konservative partiet ligget på mellom 32 og 40 prosents oppslutning, mens Borgerplattformen bare har støtte fra mellom 22 og 28 prosent av velgerne.

Økonomiske og sosiale forskjeller, samt utsiktene til at flere asylsøkere og flyktninger skal komme til landet, har preget valgkampen. Beata Szydlo har blant annet lovet å gi mer penger til familier og pensjonister, opprette sysselsettingstiltak for unge og senke pensjonsalderen.

I motvind Borgerplattformen har på sin side slitt i motvind siden den mangeårige partilederen og tidligere statsministeren Donald Tusk i fjor ble utnevnt til EUs president. Partiet har også lidd under en avlyttingsskandale som involverte flere ministre.

At Polen de siste tiårene har blitt en østeuropeisk tungvekter, med kraftig økonomisk vekst og forbedret levestandard, har ikke hindret misnøyen i å gro blant velgerne.

- At økonomien fortsatte å vokse etter finanskrisen, skyldes ikke Borgerplattformen, men heller en enorm tilførsel av EU-midler og investeringer i forkant av fotball-EM i 2012, sier Agnieszka, en næringslivsleder på 40 som bare vil oppgi fornavnet sitt. Hun mener regjeringen kunne håndtert dette mye bedre enn den gjorde, og har gitt sin støtte til PiS.

Kjølig forhold PiS styrte landet på midten av 2000-tallet med tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski i spissen. Førstnevnte var president til han omkom i en flystyrt i Russland i 2012. Jaroslav var statsminister fra 2006-07 og er fortsatt partileder, men altså ikke partiets statsministerkandidat.

Under Kaczynski-brødrenes styre var forholdet til resten av EU kjølig og skepsisen mot Brussel er fortsatt stor i partiet. Politiske observatører tror dette igjen kan prege en ny konservativ regjering.

Dessuten har partiet brukt svært harde ord om flyktningstrømmen til Europa. Kaczynski har blant annet hevdet flyktningene tar med seg smittsomme sykdommer til Europa.

Szydlo mener at Polen bør støtte andre EU-land økonomisk for å la dem ta seg av asylsøkerne, men vil ikke ta imot noen av dem selv. 60 prosent av polakkene deler dette synet, ifølge meningsmålinger.

Omtrent 30 millioner polakker kunne stemme i søndagens valg, men mange unge har sagt de ikke ser noe poeng i å gjøre det.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!