Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nasjonalretten» rammes

Butikkene kan bli tømt for Grandiosa, øl og potetgull hvis det blir streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Blir det noe av den varslede storstreiken vil du som forbruker merke det på utvalget i butikkhyllene.

Nordmenn spiser 25 millioner grandis\'er i året, men en eventuell streik vil sette en midlertidig stopper for dette. Selve produksjonen av Grandiosa vil fortsette som før, men arbeiderne ved Stabburets emballasjepodusent tas ut i streik, og dette vil kunne få konsekvenser for den populære frossenpizzaen.

- Både butikkene og grossistene har pizza på lager, men blir streiken langvarig kan det etterhvert gå tomt, sier Robert Rønning, informasjonsdirektør i Stabburet.

Produksjonen av Iduns ketchup, sennep og dressing vil stoppe opp om partene ikke blir enige innen forhandlingsfristen klokka 24 i natt. Det samme gjelder produksjonen av påleggene Sjokade, Nugatti og Sunda.

Verken øl eller is

Det vil ta noen dager før butikkhyllene eventuelt går tomme, avhengig av hvor stort lager butikkene og de ulike grossistene har. Morgendagens Champions League-runde er dermed sikret for de som må ha øl, brus, sjokolade eller potetgull til kampen. Verre blir det hvis vi får en langvarig streik.


- 98 prosent av alt øl og mineralvann i butikkene produseres i Norge, og alle disse fabrikkene vil bli rammet, sier Carl Rønneberg, direktør i NHO mat og drikke, til Dagbladet.no.

Ringnes Gjelleråsen er den største arbeidsplassen som vil bli rammet av den eventuelle streiken, det vil gå utover produksjonen av blant annet Carlsberg, Tuborg, Farris og Pepsi. Det vil ikke bli kjørt ut noen produkter fra Ringnes under en eventuell streik, opplyser bedriften.

25 MILLIONER I ÅRET: Emballasjeprodusenten vil eventult streike, og det rammer den populære frossenpizzaen. Foto: SCANPIX
25 MILLIONER I ÅRET: Emballasjeprodusenten vil eventult streike, og det rammer den populære frossenpizzaen. Foto: SCANPIX Vis mer

Både de store sjokoladeprodusentene Nidar, Brynhild, Freia og Minde og snacksprodusentene Maarud og Kims berøres av den mulige streiken. Isproduksjonen ved Hennig Olsen vil også stoppe opp.

- Jeg er redd en streik vil føre til en uheldig konkurransevridning av markedet. Pringles og Diplom is rammes for eksempel ikke, dermed vil forbrukerne kunne kjøpe produkter fra de streikedes konkurrenter, sier Rønneberg.

Diplom is vil ikke bli rammet, ettersom de er eid av Tine Gruppa som er organisert i Landbrukets arbeidsgiverorganisasjon, og ikke i NHO.

Basisvarer består

Men den helt store krisen vil ikke streiken utløse blant norske forbrukere.

Tine rammes ikke av streiken, i tillegg vil både mel- og gjærproduksjonen gå som normalt. Det samme vil produksjonen av konserverte matvarer som syltetøy. Margarinproduktene fra Mills blir ikke å finne, men her finnes det konkurrerende alternativ.

En eventuell opptrapping av streiken vil imidlertid raskt kunne endre på hvilke varer du får tak i eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media