Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalt utbrudd av E. coli

Folkehelseinstituttet behandler til sammen seks tilfeller av E. coli O 103-infeksjoner som et nasjonalt utbrudd.

TESTING: Trine Grønbeck og Elin Reitehaug jobber med E. coli-testing på patogenlaboratoriet ved Veterinærinstituttet. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet
TESTING: Trine Grønbeck og Elin Reitehaug jobber med E. coli-testing på patogenlaboratoriet ved Veterinærinstituttet. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Folkehelseinstituttet (FHI) har fått meldt 6 tilfeller av infeksjon med samme bakteriestamme av E. coli O 103 siden september i år. Dette er ikke den samme varianten av E. coli O 103 som forårsaket utbruddet i 2006, skriver FHI på sine nettsider.


- Denne varianten av bakterien er mindre aggressiv enn den som forårsaket dette utbruddet. Utbruddet nå er i mindre grad forbundet med alvorlig sykdom, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet.


Pasientene er barn under ti år med unntak av en kvinne i 60-årene. De er bosatt spredt over hele landet. Folkehelseinstituttet behandler nå dette som et nasjonalt utbrudd.


Ingen av pasientene i det pågående bruddet har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom). I samarbeid med kommunelegene har det lokale Mattilsynet i de respektive kommunene gjort undersøkelser i pasientenes nærmiljø, og intervjuet foreldrene.


Intervjuskjemaene er sendt til Folkehelseinstituttet, hvor de blir sammenlignet for om mulig å kunne danne en hypotese om smittekilden.


- Det er for tidlig å si noe om årsaken til dette utbruddet. Vi leter bredt i denne fasen av oppklaringsarbeidet, og holder alle muligheter åpne, sier Line Vold.


E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

PRØVETAKING: Bilder fra Veterinærinstituttets patogenlaboratorium i forbindelse med prøvetaking av E.coli. Her er Trine Grønbeck ved seksjon for matbakteriologi og GMO som sår ut E.coli-prøver. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet  
Mottatt fra e-post:  27.03.2009
PRØVETAKING: Bilder fra Veterinærinstituttets patogenlaboratorium i forbindelse med prøvetaking av E.coli. Her er Trine Grønbeck ved seksjon for matbakteriologi og GMO som sår ut E.coli-prøver. Foto: Hanne Mari Jordsmyr, Veterinærinstituttet  Mottatt fra e-post: 27.03.2009 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media