Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterie

Utbruddet skal ha startet på kantine i Oslo. Bakterie påvist hos åtte personer i flere fylker.

MULIG SMITTEKILDE: Sukkererter fra Kenya merket «Sugersnaps» og «Sukkererter» er mistenkt smittekilde for utbruddet.
MULIG SMITTEKILDE: Sukkererter fra Kenya merket «Sugersnaps» og «Sukkererter» er mistenkt smittekilde for utbruddet. Vis mer

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien Shigella sonnei. Så langt er bakterien blitt påvist hos 8 personer.

Personene er bosatt i flere fylker. I begynnelsen av desember 2019 ble flere personer syke med mage-tarm-symptomer etter å ha spist mat i en kantine i Oslo.

Bakterien Shigella sonnei ble funnet i prøver fra fem av de syke.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Sukkererter fra Kenya

Det lokale utbruddet ble etterforsket i samarbeid med smittevernoverlegen og Mattilsynet i Oslo. Ifølge Folkehelseinstituttet var importerte sukkererter fra Kenya sannsynlig smittekilde.

Sukkerertene som knyttes til utbruddet i Oslo ble distribuert til flere deler av landet. Det antas at det mistenkte partiet nå er borte fra markedet, grunnet holdbarhet.

Sukkererertene er importert til Norge av firmaet Bernard Botolfsen Import AS i Oslo.

Først i går

- Vi ble kontaktet av Mattilsynet lille julaften med antydning om at utbruddet kan ha tilknytning til disse sukkertene. Vi har ikke hørt noe siden da om analyseresultater eller noe annet, sier daglig leder i importfirmaet, Harald Wethal, til Dagbladet.

Det siste partiet med sukkerertene det er snakk om, kom til Norge og ble distribuert her i slutten av november.

- Vi har solgt videre til grossister, og har ikke oversikt over hvor grossistene har solgt videre. Det dreier seg trolig mest om storhusholdninger, sier Wethal.

Akershus og Hedmark

Firmaet har importert sukkererter fra samme sted tidligere, har jevnlig sjekket tilstanden etter forskriftene og aldri hatt slike problemer.

Om forbrukere fortsatt skulle ha produktet, bør det kastes, melder Folkehelseinstituttet. Utbruddsetterforskningen viser at også tre personer i Akershus og Hedmark har vært syk med samme bakterie.

Diaré og hodepine

De 8 personene som har fått påvist bakterien er i alderen 29 til 63 år.

- Vi følger situasjonen nøye. Det er så langt ikke meldt om personer med alvorlig sykdom tilknyttet utbruddet, sier overlege Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Shigellose skyldes infeksjon med bakterien Shigella.

Bakterier av Shigella-stammer er den tredje mest vanlige bakterietypen her i landet som forårsåker mage-tarm-problemer - som oftest fra importerte matvarer.

De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og evt. feber.

Det er registrert flere utbrudd i Norge der blant annet importert issalat, sukkererter og basilikum har vært smittekilde, ifølge Mattilsynet.

- Kast

Mattilsynets entydige råd er å kaste sukkerertene hvis folk har dem hjemme.

- Våre folk har fått tak i noen pakninger av sukkerertene fra en grossist. De skal brukes til analyser. Vi er ikke sikre på når det kan bli satt i gang nå som jula har begynt. Det viktigste nå er å få varslet publikum raskt, sier pressevakt Lars Skjegstad i Mattilsynet til Dagbladet.

Mattilsynet har også fått fra importøren en liste over grossistene, men har ikke rukket å få en oversikt over hvor sukkerertene har vært tilgjengelige for publikum.