Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Nasjonen kneler

Corona-smitten øker i halvparten av delstatene i USA. Nå etterlyser landets helsedirektør flere midler til helsevesenet.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

- Vi har gjort alt vi kan for å takle dette viruset, og realiteten er at det har fått nasjonen til å knele.

Det sa USAs helsedirektør, Dr. Robert Redfield, under en kongresshøring i Washington tirsdag. Det skriver blant andre Forbes.

Ifølge data fra Johns Hopkins University har landet 2,3 millioner bekreftede smittetilfeller og rundt 121 000 coronarelaterte dødsfall. Ifølge nettstedet Worldometers er det reelle dødstallet nærmere 123 000.

Uttalelsene fra helsedirektøren, som er leder for Centers for Disease Control and Prevention (CDC), kommer i kjølvannet av dramatiske utbrudd i flere av USAs delstater.

Tirsdag målte 25 delstater økninger i antall smittetilfeller (se liste over de hardest rammede delstatene nederst i saken).

Redfield mener det amerikanske helsevesenet har vært grovt underfinansiert i lang tid, og at store investeringer er påkrevd for å takle pandemien, ifølge The Guardian.

- KNELER: Leder Robert Redfield i CDC etterlyser mer penger til det amerikanske helsevesenet. Kevin Dietsch / Getty Images / AFP
- KNELER: Leder Robert Redfield i CDC etterlyser mer penger til det amerikanske helsevesenet. Kevin Dietsch / Getty Images / AFP Vis mer

«Ett lite virus», som Redfield kaller det, vil trolig koste USA mer enn 7 trillioner («billioner» i tallskalaen vi bruker her til lands) dollar.

Advarer

Redfield får støtte fra tidligere CDC-leder Dr. Richard Besset, som mener at ingen av delstatene har lyktes i å implementere tilstrekkelig testing, smittesporing og karanteneordninger.

Overfor CNN advarer han mot at man vil kunne se dramatiske økninger i smitten - selv steder hvor beredskapen hittil har vært god - dersom dette ikke lykkes.

Til stede under høringen tirsdag var også Dr. Anthony Fauci. Han er ekspert på smittsomme sykdommer, medlem av president Donald Trumps coronagruppe, og var i en periode fast inventar under presidentens coronapressekonferanser.

Det er første gangen Fauci talte til Kongressen siden mai. Siden den gang har store deler av landet åpnet på nytt. Flere eksperter knytter økningen i smitte til gjenåpningen av det amerikanske samfunnet, skriver CNN.

- Som å jage skogbrann

Overfor Kongressen roste Fauci innsatsen til myndighetene i delstaten New York, men uttrykte bekymring for «skremmende bølger» av smitte. Spesielt urolig er han for spredningen i Florida, Arizona og Texas.

Nå haster det med å få kontroll, mener han. Hvis ikke USA har gjenvunnet kontrollen over viruset innen høsten, kan situasjonen sammenliknes med å «jage etter en skogbrann», sa Fauci til Kongressen.

Han er imidlertid «forsiktig optimistisk» om utsiktene til en vaksine, som han mener i beste fall vil kunne være klar i 2021.

Natt til søndag sa president Donald Trump under et valgkampmøte i Tulsa, Oklahoma, at han har bedt amerikanske helsemyndigheter om å senke testfrekvensen. Dette fordi testing gjør tallene så høye.

- Testing er et tveegget sverd og dette er nedsiden: Når man tester på dette nivået, så vil man oppdage flere personer, og oppdage flere tilfeller. Derfor sa jeg til folkene mine: «Vær så snill og ro ned testingen». De bare tester og tester.

Motsier Trump

Tirsdag forsvarte Trump uttalelsene, på tross av at pressesekretær Kayleigh McEnany i Det hvite hus antydet at presidenten spøkte. Dette avviste presidenten selv.

Samme dag som president Donald Trumps omstridte valgkampmøte, kom det fram at seks av de ansatte i valgkampanjen hans hadde testet positivt på coronaviruset. Disse seks jobbet med arrangementet i Tulsa, men fikk dermed ikke være til stede dagen det gikk av stabelen natt til søndag norsk tid.

Fauci hevder imidlertid at presidentens ord ikke har rot i virkeligheten.

- Så vidt meg bekjent har vi aldri fått beskjed om å redusere testingen. Det er simpelthen et faktum. Faktisk kommer vi til å teste mer, sa han til Kongressen.

Dystre rekorder

Tirsdag meldte NPR at Texas hadde sitt verste smittedøgn noensinne - med hele 5489 nye smittetilfeller. Tallet er oppgitt av delstatens helsedepartement. Texas slår dermed sin tidligere rekord på 4000 fra bare få dager siden, skriver avisa.

I et intervju med TV-kanalen BKTX oppfordret guvernør Greg Abbott Texas' innbyggere om å ta viruset på alvor.

- Antallet sykehusinnleggelser er høyere enn noensinne. Coronaviruset er alvorlig, sa han til kanalen, gjengitt av NPR.

Vaksineforsker ved Texas Medical Center, Dr. Peter Hotez, skriver på Twitter delstaten opplever en «bratt og svært skremmende» økning i covid-19-relaterte innleggelser.

- Vi står nå overfor en folkehelsekrise, skriver han.

- Blir verre

Også Arizona kan skilte med sørgelige rekorder. Ifølge NBC News kunne delstaten melde om 3591 nye tilfeller tirsdag. Totalt har delstaten hatt over 60 000 registrerte smittetilfeller.

PHOENIX: Trump taler i Phoenix, Arizona, natt til onsdag. Foto/video: NTB Scanpix / AP Vis mer

Ifølge data fra delstatens helsedepartement hadde antall innleggelser knyttet til mistenkt eller bekreftet coronainfeksjon økt fra 1992 til 2134 mellom søndag og tirsdag, skriver NBC.

- Hver eneste arbeidsdag i løpet av den siste måneden har det blitt verre, og med verre mener jeg at vi er overveldet av covid-19-pasienter, sier Dr. Frank LoVecchio til NBC. Han arbeider ved flere sykehus i Arizona, ifølge avisa.

Strammer inn

I New York strammer guvernør Andrew Cuomo inn på karantenereglene.

De som reiser til New York, New Jersey og Connecticut fra regioner med økende tilfeller av coronasmitte må i karantene i 14 dager, har guvernøren bestemt, ifølge CNBC.

Det opplyste New York-guvernør Andrew Cuomo på en pressekonferanse onsdag, ifølge CNBC.

De nye karantenereglene gjelder fra torsdag av.

KUNNSKAPSLØS TRUMP: John Bolton hevder i sin nye bok at president Trump var lite villig til å lære seg ny kunnskap. Video: ABC via AP Vis mer

New York er episenteret for coronaepidemien i USA og hadde onsdag registrert over 17 500 dødsfall.

Holdt rally

Situasjonen stopper imidlertid ikke Trump fra å holde en rally i «megakirken» Dream City Chruch i Phoenix.

Ifølge The New York Times hadde kirken annonsert at de benyttet seg av et luftrensesystem som «dreper 99,9 prosent av covid på 10 minutter». Kirken trakk uttalelsen da det kom fram at den bygget på en misforståelse rundt teknologien.

De hardt rammede delstatene er Arizona, California, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Kansas, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, Ohio, Oklahoma, Oregon, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Washington, West Virginia, Wisconsin og Wyoming, ifølge CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!