- Nasjonen må tåle det utålelige - igjen

Slik lammer katastrofen Japan.

ØDELAGTE VEIER: Mange veier er ødelagte, noen er helt forsvunnet. Arbeidet med å få veinettet opp igjen vil ta tid, men er allerede igang, opplyser sosialantropolog og professor ved Universitetet i Oslo, Arne Kalland. Foto: Scanpix
ØDELAGTE VEIER: Mange veier er ødelagte, noen er helt forsvunnet. Arbeidet med å få veinettet opp igjen vil ta tid, men er allerede igang, opplyser sosialantropolog og professor ved Universitetet i Oslo, Arne Kalland. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens mest moderne samfunn er totalt lammet. Folk savner sine kjære, de mangler mat, vann og varme, og temperaturene er ventet å synke. Kommunikasjonslinjer har brutt sammen og strålingsfrykten sprer seg.

- Erfaring viser at omfanget av store naturkatastrofer alltid er mer omfattende enn først antatt. Tallet på savnede og drepte vil stige, og de materielle ødeleggelsene vil vise seg å være større enn de første meldingene tilsier, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Fra onsdag av er det og meldt snø og regn i noen regioner, melder TV2.

FLERE EKSPLOSJONER: Flere eksplosjoner ved Fukushima-anlegget skaper massiv atomfrykt i Japan. Foto: Scanpix
FLERE EKSPLOSJONER: Flere eksplosjoner ved Fukushima-anlegget skaper massiv atomfrykt i Japan. Foto: Scanpix Vis mer

- Det varsles at temperaturene vil synke til mellom fem og ti kuldegrader enkelte steder. En akutt frykt for stråling har brutt ut, uavhengig av meldingene fra myndighetene. Folk har mistet sine nærmeste og alt de eier. Butikkene er tomme, det finnes ingen minibanker. Bensinstasjonene mangler bensin. Hvordan skal japanerne ta tak i alle disse problemene, spør han.

Livreddende arbeid Mollekleiv forteller det viktigste i Japan fremdeles er å redde liv, men at et langt og omfattende arbeid gjenstår for å få det moderne landet tilbake dit det var før katastrofen rammet.

Sosialantropolog og professor ved Universitetet i Oslo, Arne Kalland, har gjort feltstudier i Japan. Han mener at landet vil reise seg igjen raskt.

- Japanerne er kunnskapsrike og ressurssterke og vil gjenoppbygge landet i løpet av kort tid. De er allerede i gang med dette arbeidet, blant annet med å rydde veiene og toglinjene, sier han.

Atomfrykt Atomfrykten er mer komplisert, for den er menneskeskapt, og det er vanskelig å si hvordan den vil slå ut, tror Kalland.

- Atomfrykten som festet seg i ryggmargen til japanerne under 2. verdenskrig slår nå inn over landet igjen for fullt. Nasjonen rammes av det utålelige igjen. Myndighetene jobber konstant med å unngå å skape panikk. Det kan godt hende de vet mer enn de sier, men hvor mye skal de si dersom de ikke kan gjøre noe, spør han.

For uansett hva som skjer i de ødelagte atomkraftverkene, vil det bli et håpløst foretak å skulle evakuere Tokyos innbyggere, mener Kalland.

- En hver regjering vil nøle med å evakuere 30 millioner mennesker. Jeg tror det vil være vanskelig å gjennomføre.

MATMANGEL: Butikkene i hele Japan tømmes for varer, som her langs veien mellom Sendai og Niikata. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
MATMANGEL: Butikkene i hele Japan tømmes for varer, som her langs veien mellom Sendai og Niikata. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer regner med at atomulykka ved Fukushima blir oppgradert til verdens nest verste etter Tsjernobyl.

- Denne ulykka kan sammenlignes med Tsjernobyl når det gjelder lokale konsekvenser. Selv i dag, 25 år etter Tsjernobyl, er det en ubeboelig sone på 30 km rundt kraftverket. Det er et godt utgangspunkt for denne ulykka, sier Bøhmer.

Kraftunderskudd og finansiell krise Ulykkene i atomkraftverkene kan gi Japan en kraftkrise i tida som kommer, mener Kalland.

- Uten kraftverkene får ikke Japan den energitilførselen landet trenger, og det vil ikke bli lett å løse dette på kort sikt. Å bygge nye kjernekraftverk vil ikke komme på tale. Japan blir derfor nødt til å utvikle alternative energikilder, sier han.

KOLLEKTIVTRAFIKK: Hundrevis av venter på bussene på en av bussterminalene i Tokyo, etter at flere tog er innstilt. Foto: Scanpix
KOLLEKTIVTRAFIKK: Hundrevis av venter på bussene på en av bussterminalene i Tokyo, etter at flere tog er innstilt. Foto: Scanpix Vis mer

Et energiunderskudd er det man frykter mest i en slik situasjon Japan befinner seg i nå, mener professor i sikkerhetsfag ved NTNU, Jan Hovden.

- Japan er et moderne høyteknologisk samfunn, og for at landet skal fungere er det alfa omega at landet har tilstrekkelig energiforsyning. Det ser rimelig kritisk ut nå, men bildet forandrer seg hele tiden, sier Hovden.

Et annet problem blir den finansielle situasjonen, tror Kalland.

TRAUMER: Arbeidet med å ivareta dem som er i sjokk og har fått psykiske problemer som følge av katastrofen, er også viktig, mener Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. Foto: Scanpix
TRAUMER: Arbeidet med å ivareta dem som er i sjokk og har fått psykiske problemer som følge av katastrofen, er også viktig, mener Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. Foto: Scanpix Vis mer

- Den japanske regjeringen har en stor gjeld. Samtidig finnes det store reserver i den private sektoren. Utfordringen blir å få tak i pengene fra de private. Dette kan for eksempel gjøres ved at man setter opp momsen og skatteprosenten, sier han.

Sikre veibygging Røde Kors i Tokyo forsøker nå å få en fullstendig oversikt over katastrofen, og vil reise ut dit behovene er størst når det gjelder mat, vann og psykiatri, opplyser Mollekleiv i Røde Kors.

- Arbeidet er koordinert med de japanske myndighetene. Røde Kors vil jobbe for å dekke de humanitære behovene. Deretter må oppryddingen starte. Man må blant annet sikre veibygging, sier han.

I de hardest rammede områdene er mange veier ødelagte, noen helt forsvunnet. Også toglinjer er ødelagt, og dette gjør det vanskeligere for japanerne i å reise ut fra disse områdene.

Mangler bensin og mat Dagbladets journalister i Japan har i dag forflyttet seg fra byen Sendai i katastrofeområdet til byen Niigata, øst i landet.

REDDER LIV: Arbeidet med å redde overlevene pågår fremdeles. Foto: Yomiri Shimbun / Scanpix
REDDER LIV: Arbeidet med å redde overlevene pågår fremdeles. Foto: Yomiri Shimbun / Scanpix Vis mer

De forteller at Sendai-registrerte biler står i kø ut av byen.

- Mange forsøker å komme seg til byen Niigata og i sikkerhet. De få som har fortsatt har en bil og bensin forsøker å komme seg ut. Andre har lastet opp syklene sine med ris og toalettsaker og lagt av gårde, melder journalistene.

Ved bensinstasjonen står det 1-2 kilometer lange bilkøer med folk som ønsker bensin. Men selv i køene opprettholdes den japanske kulturen. Bilene står med passe stort mellomrom slik at biler som ønsker å passere i mellom kommer forbi.

STRÅLEFRYKT: Frykten for stråling fra de ødelagte atomkraftverkene sprer seg gjennom Japan. Foto: Scanpix
STRÅLEFRYKT: Frykten for stråling fra de ødelagte atomkraftverkene sprer seg gjennom Japan. Foto: Scanpix Vis mer

Det er også stor mangel på mat og vann, men butikkene i Sendai er stengte. De som fortsatt holder åpent har ikke varer.

HVA NÅ? - En akutt frykt for stråling har brutt ut, uavhengig av meldingene fra myndighetene. Folk har mistet sine nærmeste og alt de eier. Butikkene er tomme, det finnes ingen minibanker. Bensinstasjonene mangler bensin. Hvordan skal japanerne ta tak i alle disse problemene, spør president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HVA NÅ? - En akutt frykt for stråling har brutt ut, uavhengig av meldingene fra myndighetene. Folk har mistet sine nærmeste og alt de eier. Butikkene er tomme, det finnes ingen minibanker. Bensinstasjonene mangler bensin. Hvordan skal japanerne ta tak i alle disse problemene, spør president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
SAVNER KJÆRE: Mange hundre japanere leiter fremdeles desperat etter savnede venner og familie. Foto: Jo Yong-Hak / Scanpix
SAVNER KJÆRE: Mange hundre japanere leiter fremdeles desperat etter savnede venner og familie. Foto: Jo Yong-Hak / Scanpix Vis mer