Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasjonens eiendom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Næringsminister Ansgar Gabrielsen har ennå ikke bestemt seg for om det norske statlig heleide kraftselskapet Statkraft skal få ny eierstruktur og dermed privatiseres. Hans departement arbeider med en stortingsmelding om statlig eierskap generelt, som etter planen blir lagt fram seinere i vår. Om Statkraft har Gabrielsen sagt lite, bortsett fra å sende et signal gjennom Aftenposten 7. januar. Der uttaler han at det ikke er ulogisk å tenke seg en liknende eierstruktur for Statkraft som den som er blitt virkeligheten i Statoil og Telenor.
  • Det ville være logisk for Gabrielsen å foreslå noe slikt. Høyre har alltid mislikt statlig dominans på et, i prinsippet, fritt marked. Når kraftkarer som tidligere industriminister Finn Lied og tidligere sjef i Norges vassdrags- og energidirektorat Erling Diesen finner det nødvendig å advare mot privatisering av Statkraft, er det fordi denne muligheten er høyst reell. Sammen med Frp har regjeringspartiene flertall på Stortinget til å vedta en delprivatisering av statkraft.
  • Kraftveteranenes opprop blir ikke mindre viktig når EFTAs overvåkingsorgan ESA mener at den norske hjemfallsretten er i strid med EØS-avtalen. Hjemfallsretten, som er hjemlet i de norske konsesjonslovene, sørger for at kraftverk der private eller utenlandske interesser eier mer enn en tredjedel, tilfaller staten vederlagsfritt etter 60 år. Denne lovbestemmelsen har hittil dempet utenlandske kraftgiganters lyst til å kjøpe opp kraftverk som norske kommunale eiere har ønsket å selge. I et liberalisert kraftmarked er det hjemfallsretten som har sikret at rundt 85 prosent av vannkraftproduksjonen i Norge er på offentlige hender.
  • På offentlige hender bør også størstedelen av kraftproduksjonen forbli. Den er en del av vår nasjonale formue, som framsynte Venstre-politikere gjennom lovverket sørget for å sikre på norske hender i begynnelsen av forrige århundre. Når hjemfallsretten etter all sannsynlighet må vike for EU-retten, er det desto viktigere at Statkraft forblir et heleid statlig selskap. Selv den minste privatisering vil åpne for inngrep fra utenlandske interesser gjennom EØS. Den norske vannkraftforsyningen er resultat av 100 års dugnadsarbeid som har kommet hele befolkningen til gode. Det bør den fortsatt gjøre. Det kan bare sikres gjennom offentlig eierskap.
Hele Norges coronakart