Nasjonens krigere

Plansjene flagret rivende fort forbi da Senterpartiets Gudmund Restad la fram sentrumskameratenes alternative Forsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MEN GUDMUND Restad nekter å fortelle hvem som har gitt Odd Einar Dørum og ham selv så detaljerte, militærfaglige råd at sentrum vil instruere regjeringen helt ned til avdelingsnivå i alle forsvarsgrener. Hemmeligholdet begrunnet Restad med at han ønsker å beskytte offiserer i aktiv tjeneste. Han tror de kan få problemer i sin videre militære karriere dersom det blir offentlig kjent at de har gitt råd til sentrum om verneplikt, motortorpedobåter, jagerfly og plasseringen av Forsvarets Operative Hovedkvarter på Reitan ved Bodø i stedet for på Jåttå ved Stavanger.

Men nylig pensjonert viseadmiral Einar Skorgen, som gikk av fra stillingen som øverstkommanderende i Nord-Norge for snaue seks måneder siden, har ikke noe behov for å skjule seg bak Restads ryggtavle. Admiral Skorgen har vært en åpen forkjemper for Reitan, både mens han hadde admiralstriper og nå som «sivil» lobbyist for Nordland.

SENTRUMS forsvarsalternativ er pakket fullt av godbiter til valgkampen i svært mange fylker. Og Restad støyer på valgkampvis med friske karakteristikker av regjeringens forsvarsopplegg og manglende vilje til å svare på selv de enkleste spørsmål. Signalet som regjeringen imidlertid vil legge større vekt på enn Restads buldring, er at sentrum holder seg innenfor regjeringens ramme på 28 milliarder i året til Forsvaret. Gudmund Restad erklærer også at det er sentrums mål å forhandle seg fram til et nasjonalt forlik om Forsvaret. Selv om avstanden til regjeringens forslag kan synes stor, er det i øyeblikket mest sannsynlig at sentrum blir regjeringens partner i et nasjonalt forsvarskompromiss. Årsaken er at sentrum holder sitt opplegg innenfor regjeringens ramme. Både Høyre og Fremskrittspartiet vil øke rammen, og høyreleder Jan Petersen plusset forleden på 2 milliarder i året for å få plass til sine prioriterte forsvarsformål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer