Nasket for 113 kroner - dømt til 29 år i fengsel

Scott Andrew Hove (45) tatt for tredje gang i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjorde noe dumt, sier 45-åringen som stakk innom butikken i Lake Elsinore, rett nord for San Diego i California. Sveiseren tok med seg en rull med sveisetråd og noen arbeidshansker, stappet dem ned i bukselinningen og siktet mot utgangen i Home Depot-butikken, uten å betale, melder LaTtimes.

113 kroner Han ble stanset. Varene var verdt 20,94 dollar, altså 113 kroner.

Dommen har ført til ny debatt i USA om det er riktig å idømme personer som begår tre alvorlige lovbrudd livstids straff.

"Three Strikes Law" er innført i 24 stater i USA og gjør det mulig å dømme en person til en lengre fengselsstraff dersom han eller hun er dømt for tre alvorlige lovbrudd.

Staten Washington var først med lovendringen i 1993, California innførte lovendringen året etter.

I California kan man dømmes til livstid selv om lovbruddet er mindre alvorlig, så lenge to av tre lovbrudd inkluderer en alvorlig forbrytelse som vold, voldtekt, ran, innbrudd eller en alvorlig kriminell handling. Minimumsstraffen blir da 25 års fengsel.

29 år til livstid Og det har Scott Andrew Hove. Han ble dømt til 29 år til livstid i fengsel.

Han har ved fire tidligere anledninger vært nære ved å bli dømt under samme lovgivning, og har en lang kriminell historie.

Statsadvokat Guy Pittman mener Scott Andrew er prototypen på en person som bør dømmes med denne lovgivningen.

- Hvor mange ganger skal samfunnet bli rammet før vi bestemmer oss for å sette dem inn, sier Pittman til LA Times.

Selv Scott Andrew Hoves advokat innrømmer at hans klient fortjener en streng straff, og argumenterte i retten for at 13 års fengsel var en mer passende straff for tyveriet av sveisetråden og hanskene.

Men han mener at livstids fengsel er uhørt og i strid med lovens intensjon.

Ifølge LA Times er man idag mer selektive på hvem som blir dømt etter tre-lovbrudd-lovene, enn man var på 90-tallet.

Kriminell som 13-åring Men Scott Andrew Hove har vært på vei mot å få en lengre fengselsstraff lenge.

Han skal ha vokst opp hos en voldelig far, og ble diagnostisert med ADHD, og ble medisinert med ritalin. Moren mener han begynte med stoff da han ble tatt av medisinen. Han ble kastet ut av skolen gjentatte ganger, og ble arrestert første gang som 13-åring, for butikktyveri.

- Jeg er ikke noe dårlig menneske, jeg har et narkotikaproblem, skal Hove selv ha forklart.

Kjørte på fotgjenger i narkorus I 1991 ble han dømt til fem års fengsel for tre innbrudd. Ifølge tre-lovbrudd-loven som ble innført i 1994 i California, kunne hvert enkelt av innbruddene telles. Slik at han nå risikerte livstid for sitt neste lovbrudd.

I 1996 kjører han på feil side av veien i amfetaminrus, treffer en 65 år gammel mann som bærer på sitt barnebarn. Barnet klarte seg, men 65-åringen ble erklært hjernedød. Scott fikk fire år i fengsel.

I 2001 og 2004 ble han tatt for oppbevaring og salg av marihuana.  I 2008 ble han tatt for besittelse av narkotika igjen, og påtalemyndighetene ville bruke tre-lovbrudd-loven og sette ham inn på livstid.

Men dommeren var ikke enig og ga ham to års fengsel.

Han var ute på prøve etter soning av denne dommen da han bestemte seg for å stjele litt sveisetråd.

19. august i år avviste rettens Hoves anke, og dommen blir dermed stående.