Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nasket ost - fikk sju uker på vann og brød

En 25 år gammel mann ble i Oslo forhørsrett i går varetektsfengslet for sju uker, etter at han angivelig hadde nasket 1= kilo ost i en forretning - og forsøkt å ta tre kartonger med pastiller fra en Statoil-stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-politiets knallharde linje overfor kriminelle gjengangere sendte 25-åringen rett i varetekt.

25-åringen hadde fra før en rekke uoppgjorte lovbrudd, det alt vesentlige tilstått. Nå må han trolig belage seg på å bli i varetekt til saken kommer opp til pådømmelse i byretten 1. mars.

Søndag ble han arrestert i en forretning i Oslo, hvor han ifølge siktelsen stjal matvarer for 1000 kroner. Tidligere på dagen ble han tatt på bensinstasjonen med pastillkartongene.

Da var begeret fullt for Oslo-politiet.

Kalde føtter?

I Dagbladet lørdag uttalte kriminalsjef Roger Andresen at såkalte kriminelle gjengangere med flere enn fem uoppgjorte straffbare forhold bak seg, skulle framstilles for varetektsfengsling.

Av denne kategorien siktede skulle Oslo-politiet begjære 25 prosent flere personer varetektsfengslet i år enn i 1998, da tallet var 526.
- En ambisiøs målsetning, sa Andresen.

25-åringen forklarer at han aldri tok varer for 1000 kroner i butikken, men at han hadde lagt to- tre kilo ost i veska, før han fikk kalde føtter, og begynte å legge varene tilbake. Da det var en og en halv kilo ost tilbake i veska, ble han tatt av en ekspeditør, ifølge 25-åringens forklaring.

- Kan ødelegge

Advokat Anne Berit Kvisli Østmoe, som forsvarer 25-åringen, begjærte klienten løslatt. Hun vil ikke kommentere den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag:

- Jeg mener at varetekt ikke er godt for noen ting, og at det brukes altfor ofte. Er en siktet på rett vei, kan det være ødeleggende å sette vedkommende i varetekt, sier hun.

Samtidig ber Justisdepartementet om riksadvokat Tor-Aksel Buschs syn på om gjeldende regler og praksis om varetektsfengsling på grunn av gjentakelsesfare oppfattes som problematisk - og ønsker en orientering.

25-åringen, som misbruker heroin, er en av de første i år som får merke Oslo-politiets målsetting - og dette er anklagelista som kvalifiserer til sju uker i varetekt, ifølge både politi og forhørsrett:

15. juni 1998: Kjøp av brukerdose heroin

15. juni 1998: Tatt med seks bankkort

10. januar 1999: Forsøkte å stjele pastiller

10. januar 1999: Butikknaskeri, angivelig for 1000 kroner

Mannen har dessuten erkjent sju tyverier av matvarer fra forretninger i Oslo sentrum i fjor høst. Alle forholdene gjaldt varer fra 1000 kroner og nedover. Forholdene er tilstått.

I tillegg kommer en tiltale for vinningsforbrytelser, vold og trusler:
Han skal ha truet med å drepe en drosjesjåfør, og kastet en stein på mannen. 25-åringen nekter.

Neste anklage gjelder tyverier av to sykler, begge tilfeller erkjent.

Nytt punkt er forsøkt på tyveri av to sykler, nekter straffskyld.

Dessuten er han tiltalt for tyveri av to is på et sted, tyveri av en is på et annet sted, tyveri av to flasker cola og tre sjokolader på nok et sted, tyveri av 11 norvegiaost og en lysholmer i ny butikk, fire flasker øl i enda en butikk og til sist for å ha stjålet 18 bokser cola fra nok en kjøpmann.

Dette er erkjent.

25-åringen påkjærte kjennelsen i går til lagmannsretten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling