Nasking kan gi varetekt

Nasker du ofte i butikken kan du bli puttet i varetekt. Det blir resultatet dersom Justisdepartementets forslag til endring i straffeoven vedtas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet vil slå hardere ned på småforbrytere som for eksempel butikknaskere, og foreslår å skjerpe strafferammen. Departementet vil endre straffeloven slik at det blir lettere for vektere og butikkpersonale å holde tilbake naskere inntil politiet kommer, skriver Dagsavisen. Rettspolitisk forening reagerer sterkt på forslaget.

Omstridt

Høringsutkastet har fått bred støtte fra organisasjoner og offentlige institusjoner, men møter sterk motstand fra Rettspolitisk forening. De mener forslaget åpner for bruk av varetektsfengsel for naskere, skriver avisa.

Tidligere har politiet kun hatt mulighet til å bruke mange av sine utstrakte fullmakter i straffeprosessloven dersom lovbruddet kan medføre mer enn seks måneders fengsel.

Nasking har tidligere medført bøter eller fengsel inntil seks måneders fengsel, og har derfor ikke vært gjenstand for disse fullmaktene. Dersom forslaget fra departementet vedtas vil strafferammen for nasking skjerpes, og grensa for lovbrudd som kan idømmes varetekt brytes.

Advokat Anders Brosveet i Rettspolitisk forening tror ifølge Dagsavisen at Justisdepartementets forslag bærer preg av vanetenkning framfor et ønske om å varetektsfengsle naskere. Han mener butikken må få sikre seg tyvens identitet, og anmelde personen.

- Når dette kan oppnås med en mindre vidtrekkende lovendring er det ingen grunn til å gå så lngt som departementet gjør i sitt forslag.