Nasrallah, Hizbollah, Hassan og Beirut

Navnene til Gazas nyfødte sønner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nahed Ghurani er litt bekymret over at navnet han har gitt sin nye sønn - Hizbollah - kan skape problemer for ham når han vokser opp. Men - unge Hizbollah Ghurani vil i hvert fall ikke være alene om å bære dette navnet, melder nyhetsbyrået Ap.

I løpet av den månedlange krigen mellom Israel og Hizbollah, har nemlig en rekke nyfødte barn fått navn med inspirasjon fra krigen og Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah.

Ghurani, fruktimportør og nybakt far, sier at hans kone fødte barnet like før krigen startet. Paret ventet til midt i krigen med å gi navn til barnet.

- Min kone ville kalle babyen Nasrallah, men jeg ville ha Hizbollah - for å minne hele motstandsbevegelsen, sier han smilende ifølge nyhetsbyrået Ap.

- Mine venner sier at sønnen ikke vil få jobb eller reise utelands med det navnet. Jeg har også business i Israel, men du vet, det ligger en nasjonalist i meg, fortsetter han, før han legger til at deres neste sønn skal hete Ahmadinejad, etter den iranske presidenten.

På Shifa-sykehuset i Gaza har minst seks palestinske kvinner gitt babyene navnene Hassan, Nasrallah, eller Hassan Nasrallah den siste måneden, viser sykehusets fødselsarkiv. I tillegg skal minst seks andre babyer ha blitt kalt Hizbollah, Beirut eller «Løftet» - etter navnet på militærkampanjen iverksatt av Hizbollah: «Det ordentlige løftet».

Nasrallah betyr «Guds seier» i arabisk, og en rekke palestinere mener at det er nøyaktig hva som har skjedd i krigen mellom Israel og Hizbollah.

- Det er et håp for seier som får kvinner til å gjøre dette, sier jordmoren Fiza Zaanin.

HYLLES:  Over hele den arabiske verden hylles den libanesiske Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah. I Irans hovedstad, Teheran, ble det i går delt ut godterier og kaker. Formål: feire en «strategisk, historisk seier» over Israel. Foto: HASAN SARBAKHSHIAN/AP
HYLLES: Over hele den arabiske verden hylles den libanesiske Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah. I Irans hovedstad, Teheran, ble det i går delt ut godterier og kaker. Formål: feire en «strategisk, historisk seier» over Israel. Foto: HASAN SARBAKHSHIAN/AP Vis mer

- Akkurat som at kvinnene kalte barna sine Saddam da han lovte å ødelegge Israel, gjør de dette nå, fortsetter hun.

Nabosønnen hennes har akkurat fått navnet Hassan Nasrallah, sier hun ifølge Ap.

I Gaza, som i mange andre deler av den arabiske og muslimske verden, har Hizbollah-lederen Nasrallah blitt utrolig populær etter at han og hans hær overraskende klarte å gi en av verdens sterkeste hærer, den israelske, reell motstand i den fire uker lange krigen.

<B>MER HYLLING:</B> Pakistanske sjiamulsimer feiret Hizbollahs «dåd» i konflikten mellom Hizbollah og Israel i Karachi i kveld.