Nasse Nøff gir deg nytt liv

Om tre år vil det første grisehjertet slå i en menneskekropp. Det mener norske eksperter. Både hjerte, nyrer og insulinproduserende celler kan transplanteres fra gris. Men først må avstøtningsproblematikken løses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Transplantasjon av grisehjerter og -nyrer er ennå kontroversielt. Temaet er gjenstand for heftig debatt blant politikere og lovgivere. Helseminister Dagfinn Høybråten foreslår i en kronikk i Dagbladet 10. juni et midlertidig forbud mot forsøk på å transplantere organer fra dyr til menneske, både i Norge og i andre land.

- Samfunnsmessige og etiske konsekvenser av slik transplantasjon må utredes først, hevder Høybråten.

Mange i kø

Professor Erik Thorsby, president for den europeiske kongressen om organtransplantasjon som avsluttes i Oslo i dag, forteller at disse problemstillingene diskuteres blant forskere verden over.

250 norske pasienter står i kø for å få et nytt og livsviktig organ. Totalt i verden står 150 000 på venteliste. Aldersgrensen for å få et nytt hjerte er i Norge satt til 60 år.

- Skal aldersgrensen heves med fem år, trenges flere organer. Her kommer grisen inn som en reddende engel. Forutsatt at problemer med avstøtning og mulighetene for overføring av virus fra en art til en annen løses, sier Thorsby.

Forskerne setter sin lit til genmodifiserte griser. Farmer som genmodifiserer griser eksisterer allerede i Sverige.

Konsekvens

- Dette må ikke gjøres til et moralsk og filosofisk problem. Enten aksepterer man at dyr kan drepes for menneskelige formål, eller man tar konsekvensen av det motsatte og blir vegetarianer, sier assisterende sjeflege på Rikshospitalet, Dagfinn Albrechsen.

- Men dyrevernet skal selvsagt stå i fokus, og dyr som skal brukes til organdonasjon skal behandles pent. Truede dyrearter som sjimpanser og gorillaer skal ikke brukes i denne forskningen, sier han.

USA først ut

Men slaget om denne typen transplantasjoner står neppe i Stortingets korridorer. For om tre år vil det første grisehjertet eller de første grisenyrene være transplantert fra gris til menneske. - Dette skjer nok ikke her i landet, men England, USA, Spania og Frankrike er hete tips, sier professor Thorsby.

NASSE NØFF: Grisens hjerte kan bli menneskets redning om få år, tror norske leger.