Nassers svigersønn falt i døden i London

Var tidligere israelsk agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Svigersønnen til Egypts tidligere president Gamal Abdel Nasser, som hadde en fortid som agent for israelsk etterretning, ble onsdag funnet død i London.

62 år gamle Ashraf Marwan, som var gift med Nassers datter Mona, ble funnet død under sin egen balkong. Britisk politi kaller dødsfallet uforklarlig.

Ifølge israelske medier og historikere advarte Marwan den israelske etterretningstjenesten Mossad om et Egypt og Syria planla et angrep mot Israel i oktober 1973.

- Vi vet fra opplysninger fra israelske etterretningsoffiserer, gitt etter Yom Kippur-krigen, at det var Marwan som tipset Mossad, sier den israelske historikeren Gad Shimron, som selv har en fortid i etterretningsorganisasjonen.
Kritisert
Bare timer før Egypt gikk til angrep på israelske styrker på østbredden av Suezkanalen, advarte Marwan om hva som ville komme.

Israel valgte likevel ikke å beordre full mobilisering, noe som ble sterkt kritisert i ettertid.

- Sjefen for Israels militære etterretningstjeneste begrunnet beslutningen om ikke å handle ved å hevde at Marwan kunne være en dobbeltagent som var plantet av egypterne, sier Shimron.


Betrodd medarbeider
Marwan var en betrodd talsmann for både Abdel Nasser og hans etterfølger Anwar Sadat, men hadde ifølge egyptiske medier også nær kontakt med egyptisk etterretning.

Ifølge The Times ble han vervet av Mossad i 1969, og gitt kodenavnet «Babel». For Israel skal informasjonen han bidro med om forhold i Egypt og andre arabiske land, ha vært av uvurderlig betydning.

På slutten av 1970-tallet flyttet Marwan til London, der han levde i en luksusleilighet til sin død. Britisk presse omtaler ham som mangemilliardær.

Ifølge egyptiske kilder var han alene i leiligheten da han falt i døden fra balkongen i femte etasje, med unntak av en hushjelp som befant seg på kjøkkenet.

(NTB)

FAMILIELYKKE: President Gamal Abdel Nasser (t.v.) gratulerer sin ferske svigersønn Ashraf Marwan etter giftermålet med datteren Mona 7. juli 1966. Bak Nassers kone Tahia. Foto: AP/SCANPIX
FAMILIELYKKE: President Gamal Abdel Nasser (t.v.) gratulerer sin ferske svigersønn Ashraf Marwan etter giftermålet med datteren Mona 7. juli 1966. Bak Nassers kone Tahia. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer