Natalia fryktet for datterens liv

Natalia Estemirovas drap ble bestilt av den tsjetsjenske presidenten, mener kollegene.

DREPT: Journalisten og menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova ble drept i går. Selv fryktet hun for at noe skulle skje med datteren på 16. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/SCANPIX
DREPT: Journalisten og menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova ble drept i går. Selv fryktet hun for at noe skulle skje med datteren på 16. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir kidnappet!

Det ropte journalisten og menneskerettsaktivisten Natalia Estemirova i det hun ble dratt inn i en hvit bil med registreringsnummeret VAZ-2107, ifølge menneskeretts-organisasjonen Memorial.

Onsdag morgen ble tenåringsmoren kidnappet fra sitt hjem i Grozny.

Senere samme dag ble hun funnet skutt og drept i naborepublikken Ingusjetia.

Fryktet for datteren
Aage Borchgrevink er rådgiver i den norske Helsingforskomité. Han kjente Estemirova personlig.
- Jeg ble kjent med henne i 2003 og møtte henne flere ganger. På et tidspunkt bodde jeg i leiligheten hennes, sier han til Dagbladet.

Han forteller at hun var halvt russisk.

- Moren var russisk og faren tsjetsjensk. Nå bor de nære slektningene hennes i Russland. Hun var svært bekymret for datteren, som begynte å bli stor. Hun fryktet at datteren skulle bli kidnappet.

Mener presidenten bestilte drapet
Venner og kollegaer ved Memorial var raskt ute med å identifisere morderen. De mener det var den tjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov som bestilte drapet.

- Ramzan hadde tidligere truet Natalia. Han fornærmet henne og så henne som sin personlige fiende, sa Oleg Orlov, leder for menneskerettsgruppen Memorial, kort tid etter at drapet på kollegaen ble kjent.

Borchgrevink forteller at Ramzan innkalte menneskerettsaktivisten til et møte i fjor høst.

- Der sa han at han hadde drept før og ville drepe igjen for republikken Tsjetsjenia. Hun oppfattet dette som en ren trussel.

- HUN SA HUN BLE TRUET: Aage Borchgrevink er rådgiver i den norske Helsingforskomiteen. Han kjente den drepte menneskerettsaktivisten, journalisten og tenåringsmoren godt.
- HUN SA HUN BLE TRUET: Aage Borchgrevink er rådgiver i den norske Helsingforskomiteen. Han kjente den drepte menneskerettsaktivisten, journalisten og tenåringsmoren godt. Vis mer

- Hun anklaget ham ved en rekke anledninger, og han kritiserte henne tilbake, forteller Borchgrevink.

Samme skjebne
Estemirova var den første som fikk Anna Politkovskajas pris i 2007. De to jobbet tett sammen, og led samme skjebne. Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept 6. oktober 2006.

Estemirova har vært svært kritisk til myndighetene i Tsjetsjenia, som hun mener er ansvarlige for bortføringer, tortur og drap, Anna Politkovskaja-prisen går til for kvinner som forsvarer menneskerettigheter i krigsområder. Arbeidet hennes for å dokumentere brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia var avgjørende for at hun fikk prisen.

Hun avdekket tilfeller av tortur, drap og forsvinninger. Alt hadde skjedd etter at krigen i Tsjetsjenia startet i 2000. Hun brukte også mye tid på å hjelpe personer som av en eller annen grunn ikke passet inn i A4-samfunnet, skriver Amnesty International på sine hjemmesider.

Generalsekretær Irene Khan i Amnesty fordømmer drapet på den prisvinnende aktivisten, journalisten, enken og tenåringsmoren.

- Natalia Estemirova var en svært modig og inspirerende kvinne som aldri gikk lei av å forsvare andres rettigheter. Hun var en helt eksepsjonell person og en venn for mange av oss, sier Khan i en uttalelse.

Fordømmer drapet
Estemirova etterlater seg en datter på 16 år. Hun ble enke etter at hennes tsjetsjenske politiektemann døde. Flere land har fordømt drapet, blant andre Norge.

- Det er tragisk og bekymringsfullt at enda en menneskerettighets-forkjemper er drept i Russland, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre tidligere i dag.

Rådgiver Borchgevink mener det er bra at utenriksministeren fordømmer drapet.

BITRE FIENDER: Estemirova og den tsjetsjenske presidenten var bitre fiender. Under et møte i fjor høst skal han ha truet henne. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/SCANPIX
BITRE FIENDER: Estemirova og den tsjetsjenske presidenten var bitre fiender. Under et møte i fjor høst skal han ha truet henne. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/SCANPIX Vis mer

- Men så glemmer utlendingene hva som har skjedd og det hele blir glemt.

Den tsjetsjenske presidenten nekter plent for å ha noe med drapet på Estemirova å gjøre. Kadyrov selv sier han er rasende over drapet på «en hjelpeløs kvinne» og lover å føre tilsyn med etterforskningen av drapet personlig, ifølge NTB.

Både Kadyrov, militsen og medarbeiderne hans anklages av menneskerettsgrupper for å stå bak en stor del av forbrytelsene som begås i Tsjetsjenia. Kadyrov skal personlig ha vært innblandet i flere tilfeller av tortur og drap.

Drap, tortur og kidnappinger
Den tyske gruppen Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV) kaller Kadyrov en «krigsforbryter» og mener at opp til 75 prosent av alle drap, tortur, voldtekter og kidnappinger i Tsjetsjenia i senere tid er blitt begått av Kadyrovs paramilitære, skriver NTB.

Russiske Memorial har uttalt seg i samme retning:

- Vi er ikke i tvil om at Kadyrov personlig har deltatt i mishandling og tortur av folk. De bedriver ren kriminalitet. De går også etter fullstendig uskyldige folk hvis navn kanskje ble oppgitt av noen som ble torturert til døde. Han og bødlene hans sprer frykt og terror Tsjetsjenia. Om natten drar de ut som dødsskvadroner, kidnapper sivile som låses inn i torturkamre, voldtas og drepes, heter det i en Memorial-rapport.

Borchgrevink underbygger dette:

- Jeg kjenner til tre personer som gikk til sak mot presidenten. Den ene forsvant, den andre ble skutt i Østerrike og den tredje befinner seg nå i Norge. Politkovskaja er et annet eksempel.

BLE DREPT: Journalisten Anna Politkovskaja og Natalia Estemirova var venner. Begge led samme skjebne. Foto: EPA/PETER ENDIG/SCANPIX
BLE DREPT: Journalisten Anna Politkovskaja og Natalia Estemirova var venner. Begge led samme skjebne. Foto: EPA/PETER ENDIG/SCANPIX Vis mer