<strong>SOMMEREN:</strong> Her er storesøster Emilia sammen med kreftsyke Natalia. Nå har storesøsterens blogg og morens dagbok blitt til boka «Den beste sommeren». Foto: Monika Polbratek
SOMMEREN: Her er storesøster Emilia sammen med kreftsyke Natalia. Nå har storesøsterens blogg og morens dagbok blitt til boka «Den beste sommeren». Foto: Monika Polbratek Vis mer

- Natalia var så glad at jeg ikke kunne være trist

Emilia Polbratek (14) mistet den blide lillesøstra si i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I januar i fjor fikk Natalia fra Leikanger diagnosen bløtvevskreft. Samme dag som storesøster Emilia fikk vite at kreften til Natlalia var uhelbredelig, bestemte hun seg for at dette skulle bli den beste sommeren, og skriver et innlegg i Aftenposten.

«Jeg har en fantastisk lillesøster på fem år som fikk kreft i januar. Nyhetene ble verre og verre, og etter en lang stund tok legene mot til seg og fortalte oss at hun bare har denne sommeren igjen å leve. Så dette er min sommer. Jeg skal tilbringe sommeren med å få min søsters siste uker til å bli så fantastiske som mulig.»

Like før Emilia fikk vite at Natalia ikke kom til å leve mye lengre, begynte hun å blogge. Nå er disse blogginnleggene og Monika, jentenes mor, sine dagboknotater blitt til boka «Den beste sommeren», utgitt på Gyldendal forlag.

Ballonger og godteri Natalia (5) tapte kampen mot kreften i januar, omtrent ett år etter at hun fikk kreftdiagnosen. I kveld er Emilia gjest hos Anne Lindmo på NRK1 klokka 21.35.

Hun forteller at det var mange som ville hjelpe med å gjøre sommeren 2012 til den beste sommeren, og stilte opp med gaver og gratisbilletter.

- Vi var blant annet på et kjempefint hotell i Stavanger. Da vi kom dit, så var rommet, sengen og gulvet fullt av godteri, og det var ballonger i taket, sier Emilia.

Det fineste Natalia fikk også gå inn på en leketøysbutikk og velge hva hun ville. Men Emilia sier at det ikke var reisene eller gavene som var det fineste den siste sommeren.

- Det fineste var da vi var hjemme, da vi slappet av og var oss selv, sier Emilia.

Hun beskriver lillesøstra som den beste, gladeste, koseligste jenta som var full av energi og den beste lillesøstra Emilia kan tenke seg. Hun forteller at hun ikke snakket med Natalia om at hun skulle dø.

- Du kan ikke fortelle en femåring at det er slutt. Hun hadde vondt i arma, og trodde at det var derfor folk brydde seg. Selv var hun mest opptatt av å ha det gøy, forteller Emilia.

Vil hjelpe 14-åringen forteller at selv om alt egentlig viar trist, så valgte hun å heller holde maska. Hun forteller at den beste sommeren ble akkurat så bra som hun håpet og planla.

- Det var viktig for meg å være med henne. Jeg kunne ha låst meg inne, men Natalia var så glad at jeg ikke kunne være trist, sier Emilia.

Emilia forteller at hun har blitt kontaktet av flere som også har en søster eller en bror som er syk, og det er derfor hun synes det er greit å snakke om Natalia med media, bloggen og boka.

- Hvis historien kan hjelpe noen, så er det bra, sier Emilia.

- Fint og modent Bloggen er avsluttet, og tatt av topplista for bloggerne. Men den er der, om noen trenger den, det er viktig for Emilia at de som finner hjelp i den har den tilgjengelig.

Per Fugelli, som har kjempet mot kreft i fire år, er også gjest hos Lindmo i kveld. Han beundrer Emilias mot.

- Det er fint, klokt og modent at Emilia og hennes foreldre hadde mot til å godta at Natalia ville dø, og gjøre den siste tiden så fin som mulig, sier Fugelli.

<strong>LINDMO:</strong> Emilia Polbratek mistet lillesøstera i kreft januar, men arrangerte den fineste sommeren for henne i fjor. Gjest hos Anne Lindmo på NRK, sammen med sosialmedisiner Per Fugelli, som selv har kjempet mot kreft av og på i fire år.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
LINDMO: Emilia Polbratek mistet lillesøstera i kreft januar, men arrangerte den fineste sommeren for henne i fjor. Gjest hos Anne Lindmo på NRK, sammen med sosialmedisiner Per Fugelli, som selv har kjempet mot kreft av og på i fire år. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer