Natascha krever åtte millioner av staten

Natascha Kampusch krever åtte millioner kroner i erstatning fra den østerrikske staten. Hun mener at dårlig politiarbeid var årsaken til de åtte årenes mareritt som fange.

KREVER ERSTATNING: Natascha Kampusch tilbrakte 3096 dager - over åtte år -  i Wolfgang Priklopils frangenskap. Nå krever hun den østerikske staten for penger, etter at det har kommet fram at en politiman utpekte priklopil som mistenkt tidlig i saken, uten at opplysningene ble fulgt opp. Foto: AP Photo/Fabian Bimmer
KREVER ERSTATNING: Natascha Kampusch tilbrakte 3096 dager - over åtte år - i Wolfgang Priklopils frangenskap. Nå krever hun den østerikske staten for penger, etter at det har kommet fram at en politiman utpekte priklopil som mistenkt tidlig i saken, uten at opplysningene ble fulgt opp. Foto: AP Photo/Fabian BimmerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): -En tykk kjede av indisier pekte allerede i april 1998 direkte mot Wolfgang Priklopil som Nataschas kidnapper.  Hvis politiet hadde utført skikkelig arbeid, ville klienten min blitt spart for et åtte og et halvt års sammenhengende martyrium, sa advokat Gerald Ganzger til østerriksk radio (ORB) i går kveld.

2650 kroner dagen Tidligere på dagen avslørte gratisavisa Heute at advokat Ganzger allerede i begynnelsen av februar henvendte seg skriftlig til innenriksdepartementet med spørsmål om staten ikke på egen hånd burde tilby Natascha en erstatning.

Han annonserte samtidig at skrivelsen kunne betraktes som et søksmål, hvis ikke forbundsrepublikken kommer med et akseptabelt tilbud.

I brevet mener Natascha Kampusch? advokat at 323 euro — eller om lag 2650 kroner — må være et passende plaster på såret for hver av de 3096 dagene hun var sperret inne i Priklopils private fengsel.

Unngå foreldelse At kravet kommer nå, skyldes i følge advokaten at det ellers ville blitt foreldet i løpet av kort tid.

Østerrikske jurister spår at Natascha Kampusch har en god sak.

Ikke minst har flere pensjonerte dommere spadd fram mange beviser og indisier som sannsynliggjør at anklagemyndigheter og politi utførte en slett etterforskning og at mange forhold er blitt bevisst skjøvet under teppet.

Spor i retning av pedofile kretser i Wien ble aldri undersøkt — angivelig fordi det var snakk om kretser hvor det også frekventerer høytstående byråkrater og annet fint folk.

Politi lekket Det var den tidligere sjefen for østerriksk KRIPO, Herwig Haidinger, som i februar 2008 fikk snøballen til å rulle, da han gikk ut og fortalte at myndighetene hadde gjennomført en hemmelig aksjon for å dekke over alle feil, misforståelser, dumheter og tabber som hadde vært karakteristisk for etterforskningen.

En motorsykkelbetjent fikk umiddelbart etter kidnappingen tips om at Wolfgang Priklopil passet perfekt til politiets egne profil av gjerningsmannen. Han sørget for at disse opplysningene kom videre, men Priklopil ble likevel ikke oppsøkt av etterforskere. Tipset var nemlig forsvunnet.

Etter at Natascha var kommet til rette igjen, ble betjenten oppsøkt av to politifolk i sivil som ville forklare ham hvilke ulykker som kunne inntreffe hvis han ikke holdt kjeft.

Vurderer sak Innenriksdepartementet er nå i full gang med å undersøke alle dokumenter i saken. En rapport og vurdering av politiets innsats skal foreligge om senest to uker.

Denne vil også inneholde en anbefaling i forhold til om staten skal tilby erstatning uten at Natascha må gjennom en rettssak.

Advokat Gerald Ganzger sier til radiostasjonen ORF at Natascha og han ennå ikke har tatt stilling til om søksmålet virkelig blir gjennomført — i tilfelle departementets rapport skulle konkludere med at politiet ikke kan kritiseres.

- Vi må først nå fram til bredden, før vi bestemmer om vi skal forsøke å krysse elva, sier han.

Statsadvokater etterforskes Statsadvokaten i Innsbruck fikk i fjor høst i oppdrag å etterforske de av sine kolleger i Wien som hadde ansvaret for den mislykte jakten på Nataschas kidnapper.

Det dreier seg også her om påstander om at politiets etterforskning «konsekvent og hardnakket ble nedprioritert», at innlysende etterforskningsskritt aldri ble tatt, mediene bevisst foret med løgner og uriktige informasjoner — og at kritiske politifolk skal ha blitt truet til taushet.

Skulle etterforskningen konkludere med at påstandene er korrekte, vil dette få strafferettslige konsekvenser for de gjeldende statsadvokatene.