Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Natascha vil ikke se mamma

Etter åtte år fanget i en kjeller trenger hun tid på å tilpasse seg livet utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Hun ønsker å skjermes, sier moren Brigitta Sirny til dagens utgave av Die Presse og forteller avisen at datteren ikke har ønsket å se henne igjen etter at de først ble gjenforent.

- Jeg vet ikke når jeg ser datteren min igjen. Det kommer an på hvordan ting utvikler seg. Jeg står klar, sier moren.

Hun forteller at datteren nå er overlatt til psykologer som skal forsøke å få henne tilbake til dagliglivet igjen etter over 100 måneder i fangenskap. Selv vet ikke moren hvor datteren befinner seg, annet enn at hun er på et trygt sted.

Natascha Kampusch forsvant som 10-åring i 1998.

Rømte

Onsdag denne uken ble hun funnet vandrende rundt i gatene i Strasshof, etter at hun klarte å rømme fra cella på 1,8 x 3 meter i garasjen til telekomteknikeren Wolfgang Priklopil.

Hun har fortalt politiet at hun ble holdt fanget på den lille cella de første sju årene av fangenskapet. Først for noen måneder siden skal Priklopil ha latt henne komme ut i hagen.

Priklopil kidnappet henne som tiåring på vei til skolen i Wien.

ENORM MEDIEINTERESSE: Presse fra hele verden har invadert Østerrike etter at den absurde kidnappingshistorien ble kjent. Foto: SCANPIX/EPA
ENORM MEDIEINTERESSE: Presse fra hele verden har invadert Østerrike etter at den absurde kidnappingshistorien ble kjent. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Sørget over kidnapperen

Etter en biljakt onsdag ristet den 44 år gamle kidnapperen av seg politiet, og kastet seg foran et tog. Ifølge avisen Kurier gråt Natascha da hun hørte om selvmordet, noe som kan indikere at hun har et «Stockholms-syndrom» - en tilstand der gisler utvikler empati med sine gisseltakere.

- Hun levde i sin egen verden. Nå må hun lære å takle vår verden, hun må bygge nye forhold, også med sin familie, sier ungdomsadvokat Monika Pinterits til Kurier.

Ifølge avisen har politiet ikke latt Natascha få noen av dukkene hun hadde som barn, og heller ikke latt hennes nye stemor (som hun aldri har møtt) få besøke henne.

Bortsett fra noen få spesialtrente politifolk og psykologer vet ingen, ikke en gang moren, hvor 18-åringen befinner seg. Alle møtene med familien skjer på en politistasjon.

- Hun er 18 år og har derfor rett til å bestemme om og hvem hun ønsker å snakke med, sier Gerhard Lang i kriminalpolitiet til Die Presse.

Wolfgang Priklopil, mannen som holdt henne fanget i 3079 dager hadde ifølge politiet trolig planlagt kidnappingen i månedsvis. Han hadde bygget om en gammel garasjegrav til celle, og innstallert rennende vann og ventilasjon bak en 150 kilo tung dør. Elektrisitet, radio og TV på cella kunne tidsstyres.

Blårutet kjole

På bilder fra den lille cella der hun tilbragte ungdomstiden, kan klær sees slengt utover sengen, vesker liggende henslengt, bøker og blader stablet på skrivebordet og lapper festet til en tavle på veggen. På bildene er også den blårutete kjolen hun hadde på seg den dagen hun ble kidnappet på vei til skolen.

- Det virker som om hun ønsket å ha den foran seg, hennes eneste kobling til sitt tidligere liv, sier moren Sirny etter å ha sett en video av cella.

40 kg

Tenåringsjenta på 1,60 cm. veier nå bare litt over 40 kilo.

I helgen har jenta fått en pause i avhørene.

- Hun lukker seg. Det begynner å bli vanskelig å avhøre, sier en politikilde til avisen.

<B>I FRIHET:</B> Her blir Natascha eskortert av politiet etter å ha rømt fra kidnapperen.