BLE BARE 30 ÅR: Natasha Marie Harris drakk Coca-Cola fra morgen til kveld, hver dag. Vanen kan ha kostet henne livet, mener en rettsmedisiner, og gir Coca-Cola en sterk anbefaling om å gi klare advarsler på etikettene mot overforbruk. Foto: Scanpix/AP
BLE BARE 30 ÅR: Natasha Marie Harris drakk Coca-Cola fra morgen til kveld, hver dag. Vanen kan ha kostet henne livet, mener en rettsmedisiner, og gir Coca-Cola en sterk anbefaling om å gi klare advarsler på etikettene mot overforbruk. Foto: Scanpix/APVis mer

Natasha (30) døde - drakk ni liter Coca-Cola hver dag

Så mye Cola om dagen er «et vesentlig bidrag» til dødsfallet, mener rettsmedisiner på New Zealand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En småbarnmor som hver eneste dag drakk ni liter Coca-Cola, døde sannsynligvis av all colaen, mener en rettsmedisiner.

Natasha Marie Harris (30) døde i sitt hjem i byen Ivercargill på New Zealand i februar 2010 av hjerterytme-forstyrrelse.

Hennes partner, Chris Hodgkinson, mente etterpå at dødsfallet skyldtes de enorme mengdene med cola hun drakk, og at Coca-Cola hadde skylden for dødsfallet.

Da Dagbladet skrev om saken i fjor, avviste Coca-Colas representant i Oseania påstanden.

Sannsynlighets-overvekt Men nå har rettsmedisineren David Crerar gitt faglig støtte til kravet om at Coca-Cola må ta ansvar, skriver Daily Telegraph.

- Det er mer sannsynlig enn usannsynlig at de store mengdene med Coca-Cola som Natasha Harris drakk, var en vesentlig faktor til at det utviklet seg en  forstyrrelse av syre-base-balansen og væskebalansen. Dette bidro igjen til hjerterytme-forstyrrelsen, sier han.

Han vil nå oversende resultatet av undersøkelsen sin til helsemyndighetene.

- De bør nå også kreve at det kommer advarsler på brusflaskene om farene ved å drikke store mengder sukker og koffein, sier han.

Coca-Cola svarer Stein Rømmerud, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Enterprises Norge/Sverige, sier til Dagbladet at deres tanker og medfølelse går til Natasha Harris' familie.

- Vi har vært forsiktige med å kommentere denne vanskelige saken underveis av respekt for familien. Ekspertene har ikke kunnet enes sikkert om dødsårsaken. Og rettsmedisineren erkjenner at han ikke kan være sikker på hva som forårsaket hjerteinfarktet. Derfor er vi skuffet over at rettsmedisineren nå velger å fokusere på kombinasjonen av hennes overdrevene inntak av Coca-Cola, sett i sammenheng med andre helse- og livsstilsfaktorer som den sannsynlige årsaken til hennes død, sier Rømmerud.

-  Generelt vil vi understreke viktigheten av et balansert og sunt kosthold kombinert med en aktiv livsstil. Derfor tilbyr vi drikker til de fleste typer anledninger og livsstiler, også uten sukker og uten koffein for de som ønsker det. Et ensidig og overdrevent forbruk av enkelte mat- og drikkevarer anbefales ikke av hverken produsenter eller myndigheter. Alle våre produkter er tydelig merket med energiinnhold, sukkerinnhold og om de inneholder koffein, helt i tråd med myndighetenes krav til merking av mat- og drikkevarer, sier han til Dagbladet.

Ødeleggende mengder Dagbladet har regnet ut at sukkermengden i de ni literne Coca-Cola som Natasha Harris drakk, tilsvarer nesten én kilo sukker.

INFO: Næringsinnhold pr 100 ml, men ikke koffeinmengde, står på de norske flaskene. Noen advarsel mot overforbruk får kjøperen ikke. Foto: Eirik Lindahl
INFO: Næringsinnhold pr 100 ml, men ikke koffeinmengde, står på de norske flaskene. Noen advarsel mot overforbruk får kjøperen ikke. Foto: Eirik Lindahl Vis mer

Coca-Cola oppgir ikke koffein-mengden på flaskene. Men fra annet hold får vi opplyst at en liter skal inneholde 134 mg.

Det betyr at avdøde Natasha Marie Harris hver dag fikk i seg ca 1200 mg koffein.

I følge det amerikanske legepraksisen Mayo Clinic, er en dagelig dose på 200-300 milligram koffein innenfor det tilrådelige.

Coca-colikere Et avhengighetspreget forbruk av Cola er ikke ukjent i Norge heller, noe diskusjonen på dette nettstedet sier noe om: