Natasja (19) danser med døden

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Natasja har nettopp satt et skudd med heroin. Hun er høy som en fugl, og kvitrer innbydende til Dagbladet: - Se, er ikke jeg vakker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vil du ta bilder av meg? spør Natasja. Hun er innom sprøytebussen fra Leger uten grenser for å sjekke om resultatet av hivtesten har kommet. Men den har ikke det, og Natasja går løftet ut i lørdagsnatta, i en trist og enorm drabantby i utkanten av St. Petersburg. Russland står foran en katastrofal aidsepidemi. Tall fra FN og Verdens helseorganisasjon bekrefter at Russland er det landet i verden hvor antallet nye tilfeller av smitte av det dødelige hivviruset vokser raskest. Alle alarmlamper er derfor skrudd på, men det er ingen ting - verken her i Russlands vindu mot Europa eller i resten av det veldige landet - som tyder på at den ventede epidemien kan stanses.

Sosialarbeidere som jobber tett på de narkomane, sier at så mange som 80 prosent av St. Petersburgs ungdommer kan være misbrukere av heroin. Misbruket har eksplodert bare det siste året.

Svever blant snøflak

Det bekymrer ikke Natasja der hun svever blant lette snøflak denne lørdagskvelden. Abstinensen kommer likevel ikke før en gang ut på dagen i dag. Tallene fra FN og WHO viser at en million russere kan bli smittet av hivviruset innen to år. Direktøren i UN AIDS, FN-organisasjonen som overvåker utviklingen av sykdommen på verdensbasis, Peter Piot, sier: - Ved utgangen av 1999 var det 130 000 som var smittet av hiv. I løpet av et år var 300 000 smittet. Det er mer enn en dobling på ett år. Prognosen går ut på at det vil være to millioner hivsmittede i Russland om to år. Det er mer enn halvannen prosent av befolkningen, og da snakker vi om en galopperende epidemi. Beskjeden fra russiske leger er ikke oppmuntrende. Leger med tilknytning til heroinmiljøene mener de offisielle tallene er altfor lave, og at det virkelige tallet hivsmittede kan være opptil fem- seks ganger så høyt. Grunnen til det er at mange ikke vil registrere seg, det er likevel ikke noe å hente på sosialkontoret.

Store mørketall

Dessuten følger det bare ulemper med å registrere seg. Mange frykter å bli utestengt fra både jobb og familie om det skulle bli kjent at de har smitten i seg. Man regner med at det er to millioner narkomane i Russland. Også det tallet vokser eksplosjonsartet.

Dima (19) og Anja (18) har begge gått på heroin i to år. Mens Natasja er nysminket og i fine klær, er Dima og Anja preget av to år på gata. De er så definitivt nede.

- I Vesten er narkomane betraktet som syke, her er vi bare betraktet som samfunnets søppel. Vi er stigmatisert av alle myndigheter. Livet vårt er over, sier Anja. Både Anja og Dima sier de lever som langere, og får en brukerdose hver dag av dem som forsyner dem med stoff. Om politiet sier Dima:

- Politiet behandler oss som dyr. De tar bare småfiskene. De store betaler for seg, og blir ikke tatt, sier han. Russisk politi er beryktet for korrupsjon. Et stort problem er at de tar sex som betaling fra prostituerte for at de ikke skal taues inn av politiet. De aller fleste gateprostituerte i St. Petersburg er heroinmisbrukere. Nesten 30 prosent av dem er hivpositive.

Den største smittefaren nå er narkomane som ikke bruker reine sprøyter. Kombinasjonen av narkomani og prostitusjon er velkjent også her, og like dødelig som andre steder i verden. Man regner med at hvert fjerde nye tilfelle av hivsmitte skyldes narkomane som bytter sprøyter. Resten skyldes ubeskyttet sex. I sprøytebussen i utkanten av St. Petersburg sier sosialarbeider Sergej Dukhin at det er et stort problem at bare én til to prosent av de narkomane bruker sprøytebussen. Resten er redde for å bli stigmatisert hvis de blir observert i nærheten av den.

Lite kan gjøres

Han mener det er svært lite som kan gjøres for å stanse epidemien. For et år siden var 11 prosent av de narkomane som besøkte sprøytebussen hivpositive. Nå er tallet 30 prosent. Det er frivillige organisasjoner som Leger uten grenser som driver det aller meste av arbeidet blant narkomane og hivpositive i Russland. Til tross for den åpenbare eksplosjonen av heroinmisbruk i denne byen, finnes det ikke noe program i skolene for å bevisstgjøre barn og unge om farene. Anja og Dima forteller at det er vanlig å selge heroin i skolegårdene.

Anja sier: - Russland står overfor en bølge av unge, nye narkomane. Store deler av vår generasjon vil være tapt.

LANGT UTE: Sprøytebussen fra Leger uten grenser kaster skygge i en trist drabantby i St. Petersburg.
HØY PÅ HERION: For Natasja kommer ikke abstinensen før en gang ut på dagen i dag. Heroinmisbruket og hivinfeksjonen brer seg med eksplosiv kraft i Russland.
LANGT NEDE: Dima og Anja har vært på kjøret i to år, og mener russiske narkomane behandles som dyr.