Nathan (44) fikk hjelp til å dø etter mislykket kjønnsoperasjon

- Jeg var jenta ingen ville ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var jenta ingen ville ha, sa kjønnsopererte Nathan Verhelst (44) til avisa Het Laatste Nieuws bare timer før han døde.

Mandag fikk Nathan, født Nancy, hjelp fra en lege til å lovlig gjøre slutt på sitt eget liv, på grunn av «uutholdelig psykologiske lidelser».

Etter å ha gått på hormonterapi i 2009, fikk Nathan i 2012 en masektomi og en konstruert penis. Likevel ga ingen av operasjonene resultatet han hadde håpet på.

- Jeg var klar til å feire min nye fødsel, men da jeg så meg selv i speilet ble jeg kvalm av meg selv, fortalte han om tiden etter operasjonene.

- Jeg vil ikke være...et monster.

- Uutholdelige lidelser - Mens brødrene mine ble feiret, fikk jeg er lagringsrom over garasjen som soverom. 'Hvis du bare hadde vært en gutt' klaget moren min. Jeg ble tolerert, ikke noe mer, sa Nathan til Het Laatste Nieuws før han døde.

Nathan skal være den første i Belgia som har fått hjelp til å avslutte sitt eget etter en kjønnsoperasjon, og hans historie sklir inn i en heftig debatt om landets praksis rundt aktiv dødshjelp.

Belgia ble i 2002 det andre landet i verdens som legaliserte aktiv dødshjelp, etter Nederland. I dag er dette lovlig i Belgia, Nederland og Luxemburg.

I Belgia velger stadig flere å avslutte livet på den kontroversielle måten, og i 2012 fikk 1432 personer assistanse til å dø.

Andre faktorer Professor Wim Distelmans, som assisterte Nathan, sier til The Telegraph at Nathans valg ikke hadde noe å gjøre med at han var «utslitt av å leve».

- Det var andre faktorer som tilsa at han var i en situasjon med uhelbredelig, uutholdelig lidelse. Å få aktiv dødshjelp for uutholdelige lidelser kan bety både at det er snakk om psykiske og fysiske lidelser. Dette tilfellet oppfylte helt tydelig lovens krav. Nathan fikk terapi i seks måneder, sier han.

Ifølge belgisk lov må pasientene som ber om aktiv dødshjelp være bevisste når de spør om det, og må også være under kosntant og uutholdelig psykisk eller fysisk smerte etter en ulykke eller uhelbredelig sykdom.

I parlamentet diskuteres det nå også om det skal vedtas en ny lov som tillater aktiv dødshjelp for personer under 18 år.