VANT OVER UNE: : Nathan Eshete i rettsal 250 i Oslo tingrett  da saken mot staten ved Utlendingsnemnda startet 19. februar. I dag kom dommen som gir 7-åringen rett til å bli i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix.
VANT OVER UNE: : Nathan Eshete i rettsal 250 i Oslo tingrett da saken mot staten ved Utlendingsnemnda startet 19. februar. I dag kom dommen som gir 7-åringen rett til å bli i Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix.Vis mer

Nathan får bli i Norge

Oslo tingrett omgjorde utvisningsvedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingssnemndas vedtak i Nathan-saken er ugyldig, ifølge Oslo tingrett.

Dermed får sju år gamle Nathan Eshete og hans familie bli i Norge hvis nemnda ikke anker og Høyesterett kommer med en annen dom.

Dommen fra Oslo tingrett innebærer at utsendelsesvedtaket til Utlendingsnemnda er ugyldig og at sjuåringen og familiens hans ikke kan sendes ut før det eventuelt foreligger rettskraftig dom, ifølge familiens prosessfullmektig, advokat Arild Humlen.

Her kan du lese hele dommen.

- Utlendingsnemnda kan velge å anke saken, men jeg håper inderlig at så ikke skjer. Denne familien har fortjent å få bli, sier Humlen til BT.no.

Nathan Eshete er født og oppvokst i Norge og gikk i første klasse på barneskolen, da familien hans i fjor vår fikk endelig avslag på asylsøknaden.

Familiens søksmål er den første av sakene til de såkalte asylbarna som er oppe for retten etter at Høyesterett ga Utlendingsnemnda (UNE) medhold for sin praksis før jul.

Høyesteretts storkammer avviste da anken i en annen sak som involverte familiene til flere asylbarn.

For dårlig begrunnet Nemnda har ikke begrunnet godt nok hvorfor Nathan ikke har tilstrekkelig tilknytning til landet til at han må få bli her, mener retten. Den har ikke selv gjort noen vurdering av guttens tilknytning til Norge og hvorvidt avveiningen av det utlendingsloven kaller «barnets beste» opp mot innvandringsregulerende hensyn, er korrekt.

Vurderingen til UNE er nemlig så dårlig begrunnet at det ikke er mulig å kontrollere den, fastslår retten. — Nathan sa til meg at han var glad, men at han ikke helt skjønte hva det betydde, sier Nathans far Asfaw Eshete til NRK.no. Familien er lettet og glad over avgjørelsen i Oslo tingrett. — Men vi glemmer ikke at UNE har mulighet til å anke saken, sier Asfaw Eshete. Nathan Eshete er født og oppvokst i Norge og gikk i første klasse på barneskolen, da familien hans i fjor vår fikk endelig avslag på asylsøknaden.

Saksbehandlingsfeil Oslo tingrett mener også at UNE begikk saksbehandlingsfeil da nemnda avslo familiens søknad om omgjøring av asylavslaget.

Da saken var oppe til behandling i retten, dokumenterte Nathans mor at hun ved to anledninger, i 2009 og 2011, fikk bekreftet at hun hadde lovlig, midlertidig arbeidstillatelse. Det er rimelig at moren kunne tolke bekreftelsene dit hen at hun hadde lovlig opphold mellom 2009 og 2011, mener retten.

Ikke minst ville bekreftelsene ha kunnet påvirke utfallet av UNEs behandling, hvis de var tatt med i vurderingen. — Etter en samlet vurdering har retten kommet fram til at de ovennevnte feil er så vesentlige at de kan ha øvet innflytelse på avgjørelsen om ikke å omgjøre vedtaket om avslag på asyl på humanitært grunnlag, konkluderer tingretten. (NTB).

 FÅR BLI:  Nathan Eshete sammen med faren Asfaw Eshete og advokat Arild Humlen (t) da saken startet i Oslo tingrett 19. februar.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix.
FÅR BLI: Nathan Eshete sammen med faren Asfaw Eshete og advokat Arild Humlen (t) da saken startet i Oslo tingrett 19. februar. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix. Vis mer