Nationaltheatret stopper medaljeutdeling etter jødehets

- Av hensyn til barnas sikkerhet.

STOPPES: Den radikale muslimen Trond Ali Linstad skulle etter planen motta kongens fortjenestemedalje i sølv senere i dag, men nå stoppes utdelingen av hensyn til barnas sikkerthet. Foto: Scanpix
STOPPES: Den radikale muslimen Trond Ali Linstad skulle etter planen motta kongens fortjenestemedalje i sølv senere i dag, men nå stoppes utdelingen av hensyn til barnas sikkerthet. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nationaltheatret stopper utdelingen av fortjenestemedaljen som skulle overrekkes den radikale muslimen Trond Ali Linstad (69), av hensyn til barnas sikkerhet.

Kommunikasjonssjef Ida Halvorsen ved Nationaltheatret sier at prisutdelingen likevel ikke vil skje i forbindelse med teaterforestillingen «Folk og røvere i Kardemommeby».

- Etter dialog med politiet har vi av hensyn til barnehagebarnas sikkerhet valgt å ikke ha medaljeutdeling hos oss, sier Ida Halvorsen, kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret, til Dagbladet.

- Ikke kapasitet Hun forteller at de det siste døgnet har fått mange henvendelser, både fra presse, og det Halvorsen kaller «meget engasjerte personer», som ikke har kommet med direkte trusler, men oppført seg på en slik måte at Nationaltheatret har tatt den avgjørelsen de nå har tatt.

- Vi overprøver ikke avgjørelsen om at Linstad mottar medaljen, det er kongens avgjørelse. Dette er fordi at vi ikke har kapasitet til å stille med den typen sikkerhet som kreves i en slik sak, sier Halvorsen.

- Vi vil unngå at barna som kommer hit for å se teaterforestillingen må gå igjennom en stor samling av demonstranter og pressefolk. Voksne som snakker høyt kan være skremmende for små barn, sier Halvorsen.

Et annet sted Jan Akerjordet, som foreslo Lindstad, og dermed har ansvar for arrangementet, sier det vil bli en tildeling et eller annet sted seinere i dag.

- Han har fått medaljen, men nå får vi tenke på alternative løsninger for utdeling. Det må jeg komme tilbake til, sier han til Aftenposten.
Akerjordet står oppført som rådgiver ved Urtehagen videregående friskole, ifølge skolens nettsider. Der jobber også Linstad som produksjonsvarlig og islam- og religionslærer.

Dagbladet kunne i går avsløre at den profilerte legen og radikale muslimen Trond Ali Linstad (69) er tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt mangeårige sosiale arbeid på østkanten i Oslo.

Oslo-ordfører Fabian Stang ikke vil være den som deler ut medaljen, slik det var planlagt. - Jeg pleier ikke å blande meg i hvem som får Fortjenstmedaljen - og vedkommende har sikkert fortjent utmerkelsen - men i dette tilfellet var noen av mottakerens synspunkter uforenlige med mine, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til Dagbladet. Lindstad selv er både såret og skuffet over reaksjonene. I går sa han til Dagbladet at han føler seg feiloppfattet.

- Jeg er veldig såret over å bli oppfattet slik, sier den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) til Dagbladet.

- Jeg er antisionist, ikke antisemitt. Artikkelen jeg skrev, var en politisk ytring, utdyper han.
Slottet Linstad skulle tildeles Fortjenstmedaljen i dag, tirsdag, bekrefter Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen overfor Dagbladet. Hun vi ikke kommentere debatten som har rast det siste døgnet.

Men flere reagerte kraftig på tildelingen; Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, sier til nettstedet Vepsen.no at tildelingen til Linstad er «en skandale».

- Det er veldig problematisk at en person som så åpenlyst spiller på antisemittiske fordommer av gammelt merke, får Fortjenstmedaljen. Uansett hva han har gjort sosialt, sier Emberland til Dagbladet.no.