Nationaltheatret stopper medaljeutdeling etter jødehets

- Av hensyn til barnas sikkerhet.

STOPPES: Den radikale muslimen Trond Ali Linstad skulle etter planen motta kongens fortjenestemedalje i sølv senere i dag, men nå stoppes utdelingen av hensyn til barnas sikkerthet. Foto: Scanpix
STOPPES: Den radikale muslimen Trond Ali Linstad skulle etter planen motta kongens fortjenestemedalje i sølv senere i dag, men nå stoppes utdelingen av hensyn til barnas sikkerthet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nationaltheatret stopper utdelingen av fortjenestemedaljen som skulle overrekkes den radikale muslimen Trond Ali Linstad (69), av hensyn til barnas sikkerhet.

Kommunikasjonssjef Ida Halvorsen ved Nationaltheatret sier at prisutdelingen likevel ikke vil skje i forbindelse med teaterforestillingen «Folk og røvere i Kardemommeby».

- Etter dialog med politiet har vi av hensyn til barnehagebarnas sikkerhet valgt å ikke ha medaljeutdeling hos oss, sier Ida Halvorsen, kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret, til Dagbladet.

- Ikke kapasitet Hun forteller at de det siste døgnet har fått mange henvendelser, både fra presse, og det Halvorsen kaller «meget engasjerte personer», som ikke har kommet med direkte trusler, men oppført seg på en slik måte at Nationaltheatret har tatt den avgjørelsen de nå har tatt.

- Vi overprøver ikke avgjørelsen om at Linstad mottar medaljen, det er kongens avgjørelse. Dette er fordi at vi ikke har kapasitet til å stille med den typen sikkerhet som kreves i en slik sak, sier Halvorsen.

- Vi vil unngå at barna som kommer hit for å se teaterforestillingen må gå igjennom en stor samling av demonstranter og pressefolk. Voksne som snakker høyt kan være skremmende for små barn, sier Halvorsen.

Et annet sted Jan Akerjordet, som foreslo Lindstad, og dermed har ansvar for arrangementet, sier det vil bli en tildeling et eller annet sted seinere i dag.

- Han har fått medaljen, men nå får vi tenke på alternative løsninger for utdeling. Det må jeg komme tilbake til, sier han til Aftenposten.
Akerjordet står oppført som rådgiver ved Urtehagen videregående friskole, ifølge skolens nettsider. Der jobber også Linstad som produksjonsvarlig og islam- og religionslærer.

Kongens fortjenstmedalje

• Kongelig utmerkelse, innstiftet av kong Haakon i 1908.

• Tildeles «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv, og for utmerket forhold i offentlig tjeneste» - enkelt sagt personer som har gjort en særlig samfunnsinnsats.

• Medaljen er i utgangspunktet i sølv. Gullutgaven deles bare ut i svært spesielle tilfeller.

• Fortjenstmedaljen i sølv rangerer på 22. plass blant norske dekorasjoner.

Dagbladet kunne i går avsløre at den profilerte legen og radikale muslimen Trond Ali Linstad (69) er tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt mangeårige sosiale arbeid på østkanten i Oslo.

Oslo-ordfører Fabian Stang ikke vil være den som deler ut medaljen, slik det var planlagt. - Jeg pleier ikke å blande meg i hvem som får Fortjenstmedaljen - og vedkommende har sikkert fortjent utmerkelsen - men i dette tilfellet var noen av mottakerens synspunkter uforenlige med mine, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til Dagbladet. Lindstad selv er både såret og skuffet over reaksjonene. I går sa han til Dagbladet at han føler seg feiloppfattet.

- Jeg er veldig såret over å bli oppfattet slik, sier den radikale muslimen og legen Trond Ali Linstad (69) til Dagbladet.

- Jeg er antisionist, ikke antisemitt. Artikkelen jeg skrev, var en politisk ytring, utdyper han.
Slottet Linstad skulle tildeles Fortjenstmedaljen i dag, tirsdag, bekrefter Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen overfor Dagbladet. Hun vi ikke kommentere debatten som har rast det siste døgnet.

Men flere reagerte kraftig på tildelingen; Terje Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaustsenteret, sier til nettstedet Vepsen.no at tildelingen til Linstad er «en skandale».

- Det er veldig problematisk at en person som så åpenlyst spiller på antisemittiske fordommer av gammelt merke, får Fortjenstmedaljen. Uansett hva han har gjort sosialt, sier Emberland til Dagbladet.no.

Trond Ali Linstad

• Født 1942, utdannet lege.

• Var aktiv i den venstreradikale AKP (m-l)-bevegelsen på 70-tallet, og var i en årrekke formann i Palestinakomiteen.

• Oppga etter hvert kommunismen som ideologi og konverterte til islam.

• Grunnla og drev Norges første muslimske friskole, Urtehagen på Grønland i Oslo. I dag driver stiftelsen Urtehagen barnehage, barnebondegård og videregående opplæring for innvandrerkvinner.

• Har markert seg med kontroversielle utspill og holdninger; bl.a. støttet han Irans leder ayatolla Khomeini og den palestinske organisasjonen Hamas, og har uttrykt antidemokratiske holdninger. For sistnevnte har Islamsk Råd tatt avstand fra ham.

Kongen har mulighet til å snu

- Det er Fylkesmannen som mottar søknadene til medaljen. Deretter kommer Fylkesmannen med en anbefaling, og sender samtlige søknader over til hoffet, sier Rannveig Bjerkmo, fungerende fylkesmann i Oslo og Akershus, til Dagbladet.

Ifølge statuttene er det et kongelig oppnevnt medaljeråd bestående av blant andre hoffsjefen, kabinettsekretæren og kansellisjefen, som til slutt rådgir kongen i medaljespørsmål. De kan velge om de ønsker å følge Fylkesmannens anbefaling eller ikke.

- Anbefalte fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland at Linstad skulle motta medaljen?

- Det er ikke offentlig hva slags innstilling vi gir, svarer Bjerkmo.

- Hva tenker fylkesmann Haugland om at denne tildelingen skaper så stor debatt?

- Det har fylkesmannen ingen synspunkter på.

Kongen har for øvrig, i samråd med Medaljerådet, anledning til å slette en mottaker av medaljen på grunn av «uverdige forhold».

• Her er statuttene for tildelingen av Fortjenstmedaljen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer