NATO advarer Russland

Russisk styrkeoppbygging i Abkhasia og Sør-Ossetia skaper krigsfrykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er nesten som i et sjakkspill - den spente situasjonen mellom Russland og Georgia. Den ene avventer motpartens trekk.

Samtidig som russisk styrkeoppbygging i utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia skaper beskymring både i den georgiske hovedstaden Tbilisi og i NATO, beskylder Moskva Georgia for å forberede en invasjon av de to regionene.

I går overførte Russland en ny militærkontingent til Abkhasia, med henvisning til den skjerpede georgiske krigsretorikken. Georgia kalte den russiske avgjørelsen for en «militær anneksjon», skriver den russiske avisa Kommersant.

Etter et møte i NATOs Russland-råd onsdag ettermiddag, kom det klare advarsler.

- De skrittene som Russland har tatt og retorikken som er brukt, har gitt økt spenning og underminert Georgias territoriale integritet, sa NATO-talsmann James Appathurai, ifølge BBC.

- De vil få krig

Også i Washington har rapportene fra Kaukasus skapt bekymring. Frykten i vestlige diplomatiske kretser er at den russiske styrkeoppbyggingen i de to utbryterregionene er et forsøk på å vise muskler etter nederlaget med Vestens anerkjennelse av Kosovo i februar.

Akkurat som Kosovo erklærte seg uavhengig fra Serbia, så er det ventet at Abkhasia og Sør-Ossetia vil erklære sin uavhengighet fra Georgia i nær framtid.

RUSSISK NÆRVÆR: Siden uavhengighetskrigene på begynnelsen av 90-tallet har Russland hatt fredsbevarende styrker i utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia. Arkivfoto: AP Photo/SCANPIX
RUSSISK NÆRVÆR: Siden uavhengighetskrigene på begynnelsen av 90-tallet har Russland hatt fredsbevarende styrker i utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia. Arkivfoto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Russlands støtte til de to separatistenklavene i Georgia kan derfor skape enda større motsetninger i forholdet til NATO og Vesten.

En kilde i det georgiske parlamentet lanserte denne forklaringen på hvorfor Russland har sendt nye, såkalte fredsbevarende styrker til Abkhasia.

- Russland har satt inn styrker i Abkhasia fordi de er redde for at NATO vil erstatte de russiske fredsbevarende soldatene. Slik vil Russland vise Nato at Vesten får med russiske stridsvogner og fly å gjøre i Abkhasia. De vil få krig, sier parlamentskilden til avisa Kommersant.

Siden uavhengighetskrigene på 90-tallet, da Abkhasia og Sør-Ossetia løsrev seg fra Georgia og knyttet bånd til Moskva, har Russland hatt fredsbevarende styrker i utbryterregionene, 2000 i Abkhasia og 1000 i Sør-Ossetia.

- Bare Russland kan redde oss fra krig

Forholdet mellom Russland og den tidligere sovjetstaten Georgia er blitt svært spent den siste tiden, på tross av at Russland den siste måneden har lettet på de økonomiske sanksjonene mot Georgia.

I forrige uke beskyldte Georgia Russland for å ha skutt ned et ubemannet georgisk rekognoseringsfly over georgisk territorium.

I de to utbryterregionene diskuteres det nå om det virkelig er en krig på trappene.

NATO advarer Russland

Abkhasias utenriksminister Sergei Shamba sier «bare Russland kan forhindre krig nå» ved å stille med et stort antall soldater.

- I det siste har det vært åpenbart at antallet fredsbevarende styrker her ikke har vært tilstrekkelig. Den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili fortsetter å snakke om at Abkhasia skal returnere og bli en del av Georgia, og vi lever i en forventning om at det blir krig, sa utenriksminister Shamba denne uken.