Daniel Ellsberg:

Nato-advarsel: - Selvmordspakt

Sverige bør ikke gå med i Nato, sier Daniel Ellsberg, den amerikanske varsleren bak lekkasjen som avdekket hvordan Det hvite hus bløffet om Vietnam-krigen.

- SELVMORDSPAKT: Daniel Ellsberg kaller Nato en «selvmordspakt. Foto: NTB/AP Photo/Susan Walsh
- SELVMORDSPAKT: Daniel Ellsberg kaller Nato en «selvmordspakt. Foto: NTB/AP Photo/Susan Walsh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ellsberg kaller i et intervju med Dagens Nyheter Nato en «selvmordspakt» og oppfordrer Sverige til i stedet å søke bilaterale avtaler for å styrke eget forsvar.

I stedet for å kjempe for nedrustning og avspenning leker Sverige nå med «de mørke kreftene som driver kapprustning og truer med å utrydde menneskeheten», sier den i dag 91 år gamle varsleren og fredsaktivisten som i 1971 lekket en hemmelig Pentagon-studie til The New York Times.

Går inn for medlemskap

Torsdag kom den endelige bekreftelsen fra den finske regjeringen: Finland sier ja til Nato-medlemskap. Også Sverige vil levere en søknad til forsvarsalliansen på mandag, opplyser kilder til Expressen.

Ellsberg sier at han forstår «angsten og hastverket til svenske politikere».

- Sverige står overfor et åpenbart sikkerhetsproblem: et Russland som plutselig bruker sin militære styrke på en morderisk, aggressiv og ulovlig måte, for å oppnå politiske fordeler, sier han og legger til:

- Men er medlemskap i NATO egentlig den eneste måten å møte trusselen fra Russland? Sverige trenger ikke være medlem av NATO for å øke forsvarsfinansieringen. Dere har et vidtrekkende partnerskap med NATO, og dere kan søke bilaterale avtaler for å øke deres forsvarsevner.

EKSPLODERER: Et russisk tanks eksploderte rett foran et kinesisk TV-team, 6. mai 2022. Video: Phoenix Satellite TV. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

«USAs farligste mann»

President Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger kalte Ellsberg «USAs farligste mann som for enhver pris må stanses», og The New York Times ble tvunget til å stanse trykkingen av det som skulle ha vært en omfattende artikkelserie, basert på det lekkede materialet.

Ellsberg fikk da Washington Post til å følge opp, og da også de fikk trykkeforbud gikk han videre til aviser som Boston Globe og St. Louis Post-Dispatch og lå hele tiden ett steg foran myndighetenes forsøk på knebling.

Pentagon Papers, som lekkasjen ble døpt, bidro til å snu opinionens syn på Vietnam-krigen i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer