Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO avslørt

BRUSSEL (Dagbladet): Troverdigheten til NATOs talsmenn har fått en alvorlig knekk etter avvisningene, bortforklaringene og mangelen på konkrete opplysninger i forbindelse med bombeangrepet på konvoien ved Djakovica onsdag i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tross av at det er avslørt at det angivelige lydbåndopptaket med piloten i flyet som angrep kolonnen var fabrikkert, og at en britisk pilot advarte den amerikanske piloten om at det var sivile i kolonnen før angrepet, fastholder NATO at det ikke ble begått noen feil verken når det gjelder informasjon eller militært.

- Hadde rett

- Jeg er overbevist om at piloten hadde rett og at kjøretøyene som ble truffet var militære mål, sa brigadegeneral Daniel Leas på NATOs pressebriefing i går.

General Leas sa at det den dagen ble gjennomført to angrep. Ett nordøst og ett sørøst for Djakovica.

Det første angrepet var en ren militær operasjon, mens angrepet sørøst for Djakovica var mot en kolonne som inneholdt både militære og sivile kjøretøyer. Da andre lavtflygende etterretningsfly ga beskjed om at kolonnen kunne inneholde sivile kjøretøyer, ble angrepet avsluttet.

NATO tar ikke ansvar for at sivile ble drept. Dessuten var det ikke så mange som 80 drepte, som serberne hevder, men 20 drepte, sier Leas.

Ifølge Leas ble disse drept av maskingeværild.

NATO-flyene brukte bare laserstyrte bomber og avfyrte aldri maskingeværene, sier han.

Forvirring

Om forvirringen rundt lydbåndopptakene med piloten som NATO offentliggjorde, og som alle måtte tro var piloten i det aktuelle angrepsflyet, har NATO en helt annen forklaring. Dette var en flyger som ikke hadde noe med angrepet å gjøre, men som fortalte hvordan en flyger tenker og tar beslutninger. Det var aldri meningen å utgi lydbåndopptaket som noe annet enn det, heter det nå.

På spørsmål om hvordan man forklarer de mange likene i konvoien som ble vist på serbisk TV, sier general Leas:

- Jeg kan ikke forklare likene som ble vist på serbisk TV.

Men på tross av den økende kritikken mot bombingen av konvoien og den mangelfulle informasjonen fra NATO, sier talsmann Jamie Shea:

- Historien vil i framtida si at dette var den mest suksessfulle krig når det gjelder å unngå sivile tap. Se og side 2 og leder side 3