Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO avviser våpenhvile

NATO avviser utspillet om våpenhvile fra Beograd og sier at det langt fra innfrir de kravene som alliansen stiller for å stanse flyangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare minutter etter at kunngjøringen om våpenhvile ble formidlet av en radiostasjon i Beograd, kom en blank avvisning både fra Washington og London. I Paris oppfordret statsminister Lionel Jospin det jugoslaviske folk til å gjøre opprør mot president Slobodan Milosevic.

- Vår reaksjon er den samme som i går, sa talsmannen for Det hvite hus, Joe Lockhart, og viste til mandagens uttalelser om at USA avviser alle halvveis-tiltak og ensidige våpenhviler fra president Milosevic' side.

Fra London var meldingen like klar. En talsmann for statsminister Tony Blair sa at utspillet langt fra tilfredsstiller NATOs krav om tilbaketrekking av serbiske styrker fra Kosovo og godkjennelse av en internasjonal fredsbevarende styrke som skal overvåke en politisk avtale om selvstyre for kosovoalbanerne.

Store bokstaver

- Milosevic vet hva han har å gjøre. NATO har stavet det med store bokstaver. Dette såkalte tilbudet går helt klart ikke langt nok. Bombingen vil forsette helt til Milosevic retter seg etter NATOs krav, sa Blairs talsmann. NATOs talerør Jamie Shea sa like før kunngjøringen ble kjent at man ventet seg et aller annet utspill fra Milosevic, men at det ville bli avvist dersom det ikke innfridde samtlige krav.

Ifølge kunngjøringen fra den statskontrollerte radiostasjonen skulle våpenhvilen begynne i dag kl. 20, samtidig med starten på den ortodokse kirkens påskefeiring.

I et intervju med Sky News i London bekreftet den jugoslaviske visestatsminister Vuc Draskovic opplysningene og sa samtidig at alle flyktninger fra Kosovo gjerne kunne vende hjem umiddelbart.

- Alle på serbisk side må respektere våpenhvilen. De som ikke gjør det, vil bli straffet. Både den føderale jugoslaviske regjering og republikken Serbia står bak dette bindende utspillet, sa Draskovic og hevdet at dette ikke var noe useriøst påfunn fra jugoslavisk side.

Russiske medier meldte, med en framtredende tjenestemann i utenriksdepartementet som kilde, at Russland ser utspillet som et første skritt på veien til en fredsavtale for Kosovo. Nå må NATO omgående stanse angrepene mot Jugoslavia og benytte denne sjansen, het det.Sivile tapI Brussel opplyste NATOs talsmenn at flyangrepene sist natt var de kraftigste og mest omfattende siden operasjon Allied Force begynte for 14 dager siden. Men luftkommandør David Wilby måtte innrømme at en bombe eller rakett hadde kommet på avveie og bommet på sitt mål. Forklaringen lød på teknisk svikt eller antiluftskyts.- Vi har bevis for at det er gjort skade rundt 600 meter fra målet, sa Wilby. Han ville ikke bekrefte tap av sivile liv, men jugoslaviske medier melder at mellom fem og sju personer ble drept da et boligkvarter ble rammet i gruvebyen Aleksinac, 150 kilometer sør for Beograd.Wilby sa at det statistisk sett ville måtte skje en ulykke før eller senere, til tross for omhyggelig planlegging og programmering av våpnene. Uansett årsak, beklager NATO dypt tap av liv blant sivile og skade på ikke-militære mål, het det i Wilbys korte redegjørelse.Det gode flyværet gjorde at NATO fortsatte angrepene utover dagen tirsdag, og Wilby sa at taktikken kontinuerlig ble finpusset for å slå ut troppeansamlinger og stridsvogner.- Men dette er vanskeligere enn det høres ut, selv med avanserte våpen. Vi står overfor en slu og dreven motstander, som vet når flyene tar av fra allierte baser, og som ofte rekker å bringe folk og utstyr i skjul, sa han.

Bakkestyrker?

I USA avviste utenriksminister Madeleine Albright alle spekulasjoner om at utplassering av avanserte kamphelikoptre i Albania betyr at en bakkestyrke er under oppbygging. Observatører mener å se at USA gradvis modner for tanken om at slike styrker er nødvendig for å avslutte det flyangrepene har startet.Det påpekes at den amerikanske styrken i Makedonia teller rundt 12.000 mann, at minst 5.000 mann fra hæren deltar i arbeidet blant flyktningene og at minst 2.000 spesialtrente soldater sendes til Albania sammen med Apache-helikoptrene. Dessuten har USA 9.000 soldater i Bosnia. Til sammen en ikke ubetydelig styrke som kan settes inn mens en bredere mobilisering pågår, sies det.- Som vi har sagt det igjen og igjen: Presidenten har ingen planer om å sende inn soldater på bakken uten at det først er inngått en politisk avtale som gjør det mulig. Vi tror at en langvarig flyoperasjon vil innfri de målene vi har satt oss, sa Albright.(NTB)