Avløser: Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er på besøk i statsministerboligen i Oslo da Jens Stoltenberg var statsminister..
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Avløser: Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er på besøk i statsministerboligen i Oslo da Jens Stoltenberg var statsminister.. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

NATO-bekreftelsen kan komme i dag

Full enighet om Jens Stoltenberg nå, melder den spanske storavisa La Vanguardia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 28 ambassadørene i NATO er samlet i dag, og ifølge ryktene i NATOs hovedkvarter blir Stoltenberg da formelt utnevnt. Dagbladet og ei rekke norske og internasjonale medier har meldt dette de siste dagene.

Det har lenge vært kjent at det formelle vedtaket nok skulle tas i dag, men det har ikke vært ventet at utnevnelsen skulle bli offentliggjort før på utenriksministermøtet tirsdag i neste uke.

Det er i dag enighet bland de 28 medlemslandene, melder den spanske avisa La Vanguardia. Offentliggjøringen av utnevnelsen av den tidligere norske statsministeren kommer innen kort tid, ifølge kilder i alliansen.

USA og Tyskland har presset på for å skille valget av Nato-sjef fra EU-kabalen. Det vil være første gang NATO får en generalsekretær fra et land som ikke er med i EU.

I følge den spanske avisa La Vanguardia ville Tyskland og USA presse fram valget av generalsekretær i Nato nå, for å unngå at det ble blandet sammen med fordeling av de høyeste vervene i EU. De ville ikke at generalsekretæren i Nato skulle være en trøstepremie for den som ikke fikk til noe i EU, sier kildene til den spanske avisa La Vanguardia, som er den største avisa i Barcelona.

- Vi kan ikke kommentere verken eventuell utnevnelse eller annonsering av ny generalsekretær i Nato, sier UDS pressetalsmann Eskil Sivertsen til Dagbladet.
 
Sosialdemokraten Stoltenberg følger etter to konservative generalsekretærer. Den slags kan være viktig for å samle alliansen politisk, i disse tider da Nato ser en voksende trussel fra Russland. Ifølge kildene til La Vanguardia blir avgjørelsen fattet under Nato-ambassadørenes møte i dag, og det vil bli offentliggjort veldig snart, kanskje også før utenriksministrene i Nato møtes tirsdag.
 
  Den nye generalsekretæren tar over tømmene i forsvarsalliansen 1. oktober når danske Anders Fogh Rasmussen går av.

Ryktene om Stoltenbergs kandidatur har gått ei stund. Det skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel som foreslo Arbeiderpartiets leder til posten, mens USA raskt ga sin tilslutning.

.er sosials kandidatur