Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO ber sivilbefolkningen holde avstand

For å unngå nye sivile tap under luftangrepene mot Libya.

FULL GUFFE: Opprørskrigere på vei til fronten ved Ajdabiyah for tre dager siden. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/Scanpix
FULL GUFFE: Opprørskrigere på vei til fronten ved Ajdabiyah for tre dager siden. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyske medier meldte torsdag at sju sivile ble drept og 18 ble såret under et flyangrep mot Tripoli-forstaden Khellat al-Ferjan sent onsdag kveld.

NATO nekter for å ha drept sivile under angrepet, men gikk torsdag ut med en generell oppfordring til den libyske sivilbefolkningen om å holde seg unna regjeringsstyrker og militært utstyr.

Risiko - Våre planleggere og flygere gjør sitt beste for å redusere risikoen for sivilbefolkningen når vi angriper mål, men risikoen kan ikke reduseres til null, sier generalløytnant Charles Bouchard som har kommandoen over NATOs operasjoner i Libya.

- Sivilbefolkningen kan bistå NATO ved å distansere seg fra Gaddafi-regimets styrker og utstyr når dette er mulig, fortsetter han.

- Ved å gjøre dette, vil NATO kunne angripe disse styrkene og dette utstyret med større suksess, og med et minimum av risiko for sivile, sier Bouchard.

Grenseovergang De libyske opprørerne hevdet torsdag å ha tatt kontroll over en grenseovergang til Tunisia, i et avsidesliggende område vest i landet.

Øyenvitner i Dehiba på tunisisk side av grensa bekrefter meldingene om at opprørerne kontrollerer overgangen på libysk side.

- Vi kan se opprørerne som kontrollerer grenseovergangen, forteller en innbygger i Dehiba.

Ifølge mannen pågikk det kamper i området fram til torsdag, da libyske regjeringsstyrker skal ha krysset grensa og overgitt seg til den tunisiske hæren, av frykt for å bli overmannet og tatt til fange av opprørerne.

Også et annet øyenvitne i Dehiba opplyste torsdag at de libyske opprørerne hadde tatt kontroll over grenseovergangen, der det de siste dagene har krysset tusenvis av flyktninger fra Libya.

- De feirer ved å skyte i lufta, fortalte øyenvitnet.

NATO-bombing Opprørerne setter nå sin lit til at NATO skal trappe opp bombetoktene og hjelpe dem med å styrte landets leder Muammar Gaddafi.

- Vi er sikre på at Gaddafi vil bli styrtet før eller siden, men vi ønsker at det skal skje så raskt som råd er, sier opprørslederen Mustafa Abdul Jalil.

Jalil besøkte onsdag Paris for samtaler med Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Noen tro på en forhandlingsløsning har han ikke.

- Vi forventer kraftigere angrep fra koalisjonen. Først da kan libyerne komme fram til en løsning, sa han etter møtet.

- Jo lenger Gaddafi sitter, jo mer blod vil bli spilt, sa Mustafa Abdul Jalil.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media