Nato bløffet om treffsikkerheten

En amerikansk rapport viser at Nato og Pentagon bløffet om treffsikkerheten under kosovokrigen i fjor vår. Det amerikanske flyvåpenet skal ha fått ordre om å utarbeide en «penere» rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natos bomber skal bare ha rammet en brøkdel av de mål som først ble hevdet. Det er tidsskriftet Newsweek som kan vise til den avslørende rapporten. Etter den 78 dager lange krigen i Kosovo våren 1999, hevdet USAs forsvarsminister William Cohen at Natos bombefly hadde «knust serbernes militære styrker i Kosovo, ved å ødelegge over 50 prosent av artilleriet og en tredel av de pansrede kjøretøyene» i provinsen.

Natos luftstyrker skal ha ødelagt 120 stridsvogner, 220 pansrede personellkjøretøy og opptil 450 artelleri- og granat enheter, hevdet den amerikanske forsvarssjefen, general Henry Shelton.

- Tapte 13 stridsvogner

Ved krigens slutt hevdet serbernes øverstkommanderende i Kosovo, general Nobojsa Pavkovic å kun ha tapt 13 stridsvogner. Dette ble avfeid som serbisk desinformasjon av Wesley Clark, daværende øverstkommanderende i Nato.

I juni i fjor ble en gruppe eksperter sendt til Kosovo for å vurdere bombetreffsikkerheten. Resultatet ekspertene kom fram til var ikke i amerikanernes favør: Bare 14 serbiske stridsvogner ble bombet av Nato, ikke 120 slik forsvarsministeren hadde hevdet. Ekspertgruppen klarte bare å verifisere 18 ødelagte personellkjøretøy, ikke 220. Til slutt var det 20 artillerienheter, og ikke de påståtte 450 som ble destruert, ifølge NTB.

Ble lurt av serberne

Under Nato-bombingen skal serberne ha vært så snarrådige at de satte opp falske stridsvogner av pressening og papp. Nato-flyene ble til og med lurt til å bombe falske bruer.

Wesley Clark skal ha vært skuffet, og ifølge Newsweek fikk han flyvåpenet til å utarbeide en ny og mer akseptabel rapport, hvor det ble hevdet at 93 stridsvogner, og 153 personellkjøretøy ble ødelagt. Clark ble advart om rapportens upålitelighet av både amerikansk og britisk etteretning, men vil ikke kommentere saken.