NATO bombet Kina-ambassade med overlegg

NATO bombet Kinas ambassade i Beograd med overlegg, etter at vestlig etterretning oppdaget at bygningen ble benyttet som kommunikasjonssentral av den jugoslaviske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den danske avisen Politiken og britiske The Observer.

En anonym NATO-etterretningsoffiser opplyser til avisene, som har samarbeidet om å undersøke saken, at «NATO jaktet på radiosendere i Beograd» under luftkrigen mot landet, blant dem en som befant seg i president Slobodan Milosevics bolig.

- Da presidentens residens ble bombet 23. april, forsvant radiosignalene i 24 timer. Da de kom på lufta igjen, oppdaget vi at de kom fra den kinesiske ambassaden, sier NATO-offiseren som selv overvåket den jugoslaviske radiotrafikken fra nabolandet Makedonia.

7. mai ble den kinesiske ambassaden i Beograd angrepet og truffet av tre amerikanske krysserraketter. Tre kinesiske journalister som befant seg i bygningen ble drept, og 27 mennesker ble såret under angrepet, som utløste en diplomatisk krise i forholdet mellom USA og Kina.

USAs og NATOs militære ledelse hevdet i ettertid at angrepet var en misforståelse, og Clinton-administrasjonen gikk med på å betale drøyt 270 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

Den offisielle amerikanske forklaringen på «feilbombingen» var at kartene som ble brukt var foreldet, og CIA ikke hadde fått med seg at den kinesiske ambassaden hadde flyttet.(NTB-AFP-Reuters)