Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO bombet militærhovedkvarter

NATO-fly bombet en serbisk militærbase i byen Vranje 30 mil sør for Beograd natt til langfredag, sier en talsmann for NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet var et militærhovedkvarter, sier talsmannen, som ikke kunne gi ytterligere detaljer fredag morgen. Samtlige hundre fly som deltok i angrepet vendte tilbake til Aviano-basen i Sør-Italia, bekreftet han.

Det offisielle jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug melder at en militærbase i Vranje like øst for Kosovo ble truffet av fire raketter i natt. Det er ikke meldt om drepte i angrepet, men skadene på militæranlegget er store, ifølge Tanjug.

I Washington oppga Pentagons talsmann Kenneth Bacon at NATO-flyene angrep en motorisert jugoslavisk hæravdeling og et ammunisjonslager. Hæravdelingen som ble angrepet har deltatt i etnisk rensing i Kosovo, tilføyde han.

Mange fly, få bomber

Antallet fly som gikk på vingene torsdag er det største siden NATO innledet angrepene mot Jugoslavia for ni dager siden, noe som tyder på at NATO er i ferd med å trappe opp. Flyene som deltok i nattens operasjoner var bombeflyet Stealth F-117, F-15, F-16 og F-18, kampflyet EA-6B Prowler og transportflyet C-130.

Flyalarmen gikk i Beograd klokken 21 torsdag kveld, og faren over-signalet tidlig fredag morgen. Tross det store antall avganger fra Aviano-basen meldte den uavhengige radiostasjonen B-92 at det ikke falt bomber i Beograd-området, og at det heller ikke var rapportert om bombing i andre jugoslaviske byer. Tilsynelatende var intensiteten i NATO-angrepene natt til fredag mindre.

Diplomatiske og militære observatører er usikre på om det er været som skaper problemer, eller om NATO-generalene har beordret mindre intens bombing. Langfredag stiller serbiske myndigheter tre amerikanske FN-soldater for en militærdomstol.

De fleste tror imidlertid at et tett skydekke over store deler av Jugoslavia gjør det vanskeligere for NATO å bombe. Det ble delvis bekreftet av det amerikanske forsvarsdepartementets talsmann, som sa at operasjonene igjen ble hindret av dårlig vær.

Utholdenhetsprøve

Luftkrigen over Jugoslavia er i ferd med å utvikle seg til en utholdenhetsprøve mellom NATOs politiske ledere og Jugoslavias president Slobodan Milosevic, sier politiske og militære observatører.

NATOs militære sjefer må ta hensyn som Milosevics generaler ikke tar, blir det sagt.

- NATOs evne til å føre krig blir ikke utnyttet fullt ut. Dette gjør det mulig for Milosevic å fortsette den etniske rensingen i Kosovo, sier en britisk offiser i aktiv tjeneste til nyhetsbyrået Reuters. Han uttaler seg på betingelse av å være anonym.

Et flertall av britene støtter forslaget om å sende bakkestyrker til Jugoslavia, viser en meningsmåling som ble offentliggjort i London-avisen The Guardian fredag.

58 prosent av de spurte sa at de går inn for en militær aksjon på bakken, mens bare 34 prosent var imot.

Den britiske regjering har gjort det klart at den ikke ønsker å sende inn bakkestyrker, før en fredsavtale for Kosovo er forhandlet fram og satt ut i livet. Da vil det være riktig å sende soldater, for å overvåke at fredsavtalen blir respektert, sier regjeringstalsmenn i London.

(NTB-Reuters-AFP)