Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATO-bombingen har økt de sivile lidelsene i Libya

Mener NUPI-rådgiver Helge Lurås.

LIDELSER: Libyiske opprørere bærer en skadd kollega utenfor byen Misrata. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/SCANPIX
LIDELSER: Libyiske opprørere bærer en skadd kollega utenfor byen Misrata. Foto: AP Photo/Bernat Armangue/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det totale antallet mennesker som er drept i og rundt Libya etter at bombingen begynte, er trolig høyere enn det ville blitt dersom Kadhafis styrker hadde gått inn i Benghazi, mener NUPI-rådgiver Helge Lurås.

- Vestlige land sier at vi er der for å beskytte sivilbefolkningen. Men når vi ser hvor enkelt man lar hundrevis av flyktninger drukne i Middelhavet, så er det veldig vanskelig å føle at den begrunnelsen er basert på noen reell sympati med den libyske sivilbefolkningen, mener han.

Fra hus til hus FNs sikkerhetsråd åpnet for bruk av militærmakt mot regimet i Libya for å hindre det mange fryktet ville bli en massakre i den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Bakgrunnen for frykten var Kadhafis trussel om å «gå fra hus til hus» for å finne opprørerne, selv om den libyske lederen i samme tale tilbød amnesti til dem som la ned våpnene. Lurås er derfor slett ikke sikker på om det hadde blitt noen massakre på sivile i Benghazi.

- Det var ikke slik at Kadhafis uttalelse ubetinget var et varsel om en massakre på sivilbefolkningen, men mer var rettet mot dem som har grepet til våpen, sier han.

Fastlåst Etter nærmere åtte uker med bombetokter har NATO i liten grad greid å endre styrkeforholdet mellom regimet i Tripoli og opprørerne, mener Lurås, som selv har bakgrunn fra Forsvaret og militære operasjoner i utlandet.

- Strukturen i regimet har nok aldri vært sterkere, sier han.

De libyske regjeringsstyrkene har effektivt hindret opprørerne i å rykke nærmere Tripoli.

- Kadhafis soldater er helt klart svekket, men har endret operasjonsmodus i borgerkrigen mot opprørerne i øst, i Misrata og i fjellområdene i vest, sier han.

Erobret flyplass Onsdag erobret opprørerne flyplassen i Misrata. Regjeringsstyrkene har brukt flyplassområdet som base for sine angrep mot mål inne i Misrata.

- Vi har tatt full kontroll over flyplassen i Misrata og drevet Kadhafis styrker tilbake, om lag 15 kilometer fra flyplassen, sier Abdel Busin, talsmann for opprørernes nasjonale overgangsråd med base i Benghazi øst i landet, til AFP.

Men flyplassen er fremdeles innenfor rekkevidden til Kadhafi-soldatenes raketter, påpeker opprørstalsmannen.

- Rent militærstrategisk har vi nå en fastlåst situasjon der ingen av partene kan få det endelige overtaket, konkluderer Lurås.

Fisler ut? - Det virker mindre og mindre sannsynlig at Vesten setter inn bakkestyrker i Libya, og jeg tror at innsatsen fra NATO og vestlig side kan komme til å fisle ut, sier Lurås.

- Den politiske viljen til å gjøre det som må til militært for å fjerne Kadhafi , er for liten i Vesten, og jo lengre tid som går, desto svakere blir denne viljen, tror han.

Med luftstøtte fra NATO burde det være enkelt for opprørerne å rykke fram i et åpent landskap som Libya, men det forutsetter bedre organisering, stridsvogner og artilleri.

- De har fått noe hjelp i form av rådgivere og utstyr, men tungt militært utstyr virker det ikke som om noen er villig til å forsyne dem med, sier Lurås.

Jakter på Gaddafi Lurås er ikke i tvil om at NATO nå forsøker å likvidere Kadhafi, selv om det ikke fins hjemmel for en slik handling i Sikkerhetsrådets resolusjon 1973.

- Det er likevel det man håper og prøver på, for om Kadhafi fortsatt sitter mot slutten av året, kan han komme til å sitte lenge, sier Lurås.

Selv om man skulle lykkes med å rydde den libyske lederen av veien, kan regimet i Tripoli overleve dersom man ikke samtidig fjerner sønnen Saif al-Islam. Reaksjonene vil neppe bli sterke i Vesten, tror Lurås.

- Det er så lett å få vestlig opinion med på krig for tida at en slik aksjon neppe vil skape reaksjoner. Bare se hvor lite oppstand det er i Norge når norske fly bomber husene til Kadhafi, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media