NATO diskuterer Tyrkia

NATO har begynt sitt hastemøte etter at Syria i helga skjøt ned et tyrkisk jagerfly.

NÅ ER DET ALVOR: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på vei inn i parlamentet idag for å snakke om Syrias nedskyting av sitt fly i helga. (AP Photo)
NÅ ER DET ALVOR: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på vei inn i parlamentet idag for å snakke om Syrias nedskyting av sitt fly i helga. (AP Photo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forholdet mellom nabolandene Syria og Tyrkia er elektrisk av spenning. I går ble et annet tyrkisk fly beskutt, Syria hevder at begge flyene var inne på syrisk territorium.

Uforsonlig kritiker Samtidig som NATOs råd møtes i Brussel, ventes det at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kommenterer den spente situasjonen i et møte i det tyrkiske parlamentet. Erdogan er Syria en av president Bashar al-Assads mest uforsonlige kritikere, og var blant de  første utenlandske ledere som krevde Assads avgang.

Tyrkia kaller nedskytingen av sitt fly, en F-4 Phantomen, som en «aggressiv handling»,  som «ikke vil forbli ustraffet».Men Tyrkias - og eventuelt - NATOs straff vil ikke bli av militær karakter.

NATO-landet Tyrkia har kalt sammen NATOs råd etter alliansens paragfar fire, som gjelder rett til konsultasjoner. Det er paragraf fem - solidaritetsparagrafen - som mobiliserer andre medlemsland til militær assistanse hvis ett land blir angrepet.

Tyrkia har åpnet sine grenser for syriske flyktninger, og den syriske opprørshøren, Den frie syriske hær, har fått bruke tyrkisk territorium som utgangspunkt for militære operasjoner inne i Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer