NATO diskuterer Tyrkia

NATO har begynt sitt hastemøte etter at Syria i helga skjøt ned et tyrkisk jagerfly.

NÅ ER DET ALVOR: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på vei inn i parlamentet idag for å snakke om Syrias nedskyting av sitt fly i helga. (AP Photo)
NÅ ER DET ALVOR: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan på vei inn i parlamentet idag for å snakke om Syrias nedskyting av sitt fly i helga. (AP Photo)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom nabolandene Syria og Tyrkia er elektrisk av spenning. I går ble et annet tyrkisk fly beskutt, Syria hevder at begge flyene var inne på syrisk territorium.

Uforsonlig kritiker
Samtidig som NATOs råd møtes i Brussel, ventes det at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kommenterer den spente situasjonen i et møte i det tyrkiske parlamentet. Erdogan er Syria en av president Bashar al-Assads mest uforsonlige kritikere, og var blant de  første utenlandske ledere som krevde Assads avgang.

Tyrkia kaller nedskytingen av sitt fly, en F-4 Phantomen, som en «aggressiv handling»,  som «ikke vil forbli ustraffet».
Men Tyrkias - og eventuelt - NATOs straff vil ikke bli av militær karakter.

NATO-landet Tyrkia har kalt sammen NATOs råd etter alliansens paragfar fire, som gjelder rett til konsultasjoner. Det er paragraf fem - solidaritetsparagrafen - som mobiliserer andre medlemsland til militær assistanse hvis ett land blir angrepet.

Tyrkia har åpnet sine grenser for syriske flyktninger, og den syriske opprørshøren, Den frie syriske hær, har fått bruke tyrkisk territorium som utgangspunkt for militære operasjoner inne i Syria.

Harde kamper i Damaskus
Samtidig som NATOs råd møtes er det harde kamper i Damaskus. Kampene skjer i nærheten av vaktpostene til syriske elitestyrker, ifølge aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights, skriver NTB.

- Kraftige sammenstøt finner sted rundt stillinger i Qadsaya og al-Hama, som ligger 8 kilometer fra sentrum av Damaskus, opplyser eksilgruppa, som holder til i London.

- Det er første gang regimet bruker artilleri i kamper så nær hovedstaden, sier en representant for gruppa til nyhetsbyrået AFP.

- Disse forstedene huser brakkene til styrker som er veldig viktig for regimet, som Den republikanske garden. Også offiserenes familier bor der, forteller aktivistgruppa.

Tyrkia har også sendt et brev til FNs sikkerhetsråd. I brevet skriver Tyrkia at de mener nedskytingsn av lendets fly er «en alvorlig trussel mot fred og sikkerhet i regionen».

Det er andre gang i NATOs historie NATOs paragraf fire brukes. Forrige gang var i 2003, før det USA-ledete angrepet på Irak. Også da var det Tyrkia som innkalte til møte.