GÅR UT MED BILDER: Denne fotomontasjen ble publisert av USAs NATO-ambassade i går kveld. Bildene skal ifølge NATO være av satellittbilder over Rostov 75 kilometer fra den ukrainske grensa, og at det militære nærværet ikke har blitt nedtrappet, slik Putin har sagt. Foto: NATO
GÅR UT MED BILDER: Denne fotomontasjen ble publisert av USAs NATO-ambassade i går kveld. Bildene skal ifølge NATO være av satellittbilder over Rostov 75 kilometer fra den ukrainske grensa, og at det militære nærværet ikke har blitt nedtrappet, slik Putin har sagt. Foto: NATOVis mer

NATO: Disse satellittbildene avslører at Putin lyver

Russisk UD mente NATO-sjefen måtte være blind som sa at han ikke så tegn til russisk tilbaketrekning. Nå slår NATO tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 7. mai sa Russlands president Vladimir Putin at de hadde trukket tilbake sine styrker fra den ukraine grensa.

«Vi har trukket dem tilbake. I dag er de ikke ved den ukrainske grensen, de er i sine vanlige treningsområder.»

Feide mellom NATO og Russland Men NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var raskt ute og avfeide at det er noen tegn til at en russisk tilbaketrekning er i gang.

Da svarte russiske myndigheter med at NATO-sjefen måtte være blind.

- Jeg har svært godt syn, og selv om vi har merket oss Russlands uttalelse, har vi så langt ikke sett noen — noen — indikasjon på tilbaketrekking av soldater, skrev Fogh Rasmussen i en Twitter-melding torsdag.

- Dersom vi så klare tegn på en betydelig tilbaketrekking av russiske soldater, ville jeg være den første til å ønske det velkommen.

NATO-bevis Nå har NATO kommet med satellittbilder som skal stamme fra 7. mai.

To andre bilder skal ifølge NATO vise den økende militære aktiviteten i Rostov, 75 kilometer fra Ukrainas grense.

Det første skal være tatt 25. oktober i fjor, og viser en tilsynelatende tom slette. Det neste bildet er tatt 23. mars i år, og viser ifølge NATO russiske styrker.

- Russiske militære styrker forblir stasjonert 75 kilometer fra Russlands grense med Ukraina, står det som beskrivelse på bildet datert 7. mai.

Bildet ble publisert på Twitter av USAs NATO-ambassade i går kveld - etter en omstridt dag der Russlands president Vladimir Putin for første gang siden annekteringen av Krimhalvøya besøkte området.

Omstridt Krim-besøk Putin mener Russland har en historisk rett på Krim.

- 2014 vil stå igjen i historien som året da folk som bor her besluttet at de ville være sammen med Russland, og med det bekreftet de sin lojalitet til den historiske sannheten, sa Putin i Sevastopol.

- Mye arbeid gjenstår, men vi vil greie å komme gjennom alle vanskeligheter fordi vi står sammen. Og det betyr at vi er enda sterkere, sa Putin til en jublende folkemengde på byens havn.

Putin fløy direkte til Krim etter å markert seieren over de tyske nazistene i annen verdenskrig med en storstilt militærparade i Moskva.

Både Ukraina og NATO reagerer sterkt på besøket på Krim-halvøya, som i mars ble innlemmet i Russland til sterke protester fra regjeringen i Kiev og vestlige land.

- Vi anser fortsatt Krim som ukrainsk, og så vidt meg bekjent har ikke ukrainske myndigheter invitert Putin til å besøke Krim. Derfor synes jeg besøket hans er upassende, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til pressen i den estiske hovedstaden Tallinn.