NATO-enighet om tilbaketrekking fra Afghanistan

Starter overdragelse av sikkerhetsansvaret i Afghanistan til afghanerne i 2011.

ENIGE: Afghanistans president  Hamid Karzai håndhilser på Natos generalsekretær  Anders Fogh Rasmussen. I bakgrunnen FNs generalsekretær Ban ki-Moon . Foto: Scanpix
ENIGE: Afghanistans president Hamid Karzai håndhilser på Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. I bakgrunnen FNs generalsekretær Ban ki-Moon . Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NATOs stats- og regjeringssjefer har vedtatt en plan om å starte overdragelse av sikkerhetsansvaret i Afghanistan til afghanerne i 2011.

NATO skal begynne å trekke tilbake soldater fra frontlinjen tidlig neste år, og innen utgangen av 2014 skal ansvaret gradvis overdras den afghanske hæren og de afghanske politistyrkene.

- Vi har satt i gang prosessen som igjen skal gjøre det afghanske folket til herre i eget hus, sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på en pressekonferanse i Lisboa i dag.

Støtte NATO understreker i sin plan at det også etter 2015 skal være NATO-soldater i Afghanistan i en støtterolle.

- Vi blir stående i en støtterolle etter overføringen. President Karzai og jeg har undertegnet et langvarig partnerskap mellom NATO og Afghanistan som vil vare ut over kampoppdraget vårt, sa Fogh.

- Vi blir så lenge det tar å avslutte jobben.

Opplæring Statsminister Jens Stoltenberg understreker at opplæring av afghanske soldater er veien videre.

- Fra norsk side er vi opptatt av overføring av ansvar. Men det å overføre ansvar er ikke det samme som tilbaketrekking. Treningen av styrker er veien til overføring av ansvar, sier Stoltenberg på NATO-toppmøtet i Portugal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer