ØKT BEKYMRING: Fremveksten til Islamsk Stat gir generalsekretær Jens Stoltenberg flere grunner til å bekymre seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØKT BEKYMRING: Fremveksten til Islamsk Stat gir generalsekretær Jens Stoltenberg flere grunner til å bekymre seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

NATO forbereder seg på krig mot IS

Den største militære øvelsen på mer enn et tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober skal NATO-landene holde øvelse, og plassere 36 000 soldater i Middelhavet for å møte trusselen fra terrorgruppa Den Islamske Stat (IS). NATO-alliansen ønsker å øve opp mot en eventuell krig mot IS på bakken, fra lufta og på vannet, og øvelsen kommer også til å lede oppmerksomheten bort fra Russland-konflikten. 

- Vi må være forberedt på trusselen i øst og sør, sier general Hans-Lothar Domrose til Reuters. Han er sjefen for Joint Forces Command Brunssum som ligger i Nederland, og har ansvaret for øvelsen.

Over 30 NATO-land, inkludert partnerlandene Sverige og Østerrike, vil ta del i øvelsen som skal holdes i Italia, Spania, Portugal og i Middelhavet fra 3. oktober til 6. novbember. Mye av NATOs fokus har gått ut på demme opp mot trusselen fra Russland, men fremveksten til Islamsk Stat i Syria og Irak har gitt alliansen flere grunner til å bekymre seg.

Største øvelsen siden Norge Nato har ikke avholdt en øvelse på lignende skala siden 2002, da 15 NATO-land og tolv støttenasjoner testet sine militære evner i Norge og Polen.

Siden den gang er det fiendtlig propaganda på sosiale medier som har forandret trusselbildet, ifølge Domrose.

- Propagandakrigen på sosiale medier gjør det mulig å inspirere sympatisører i Nord-Amerika og Europa til å utføre et angrep, sier generalen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere sagt at den «arabiske våren» i 2011 ga en «brutal vinter» med ustablitet.

- Vi kommer til å utføre øvelsen i et veldig omfattende geografisk område. Vi skal fokusere på hastighet, flere trusselbilder og samhandling, sier Domrose.

Ny reaksjonsstyrke Øvelsen er en del av NATOs forpliktelse til en ny reakjonsstyrke, som går ut på at flere tusen soldater skal rykke ut til et krisområde på bare to dager. Fyktningskrisen i Middelhavet gjør at NATO kan komme til å avbryte øvelsen, hvis de får øyet på flyktningsbåter.

- Hvis vi ser mennesker i nød i nærheten av våre skip, så kommer vi til å stoppe øvelsen og bidra med humanitær hjelp. Vi kommer ikke til å la dem dø, sier Domrose.

IS' fremvekst i krigsherjede Syria gjør at verdenssamfunnet er bekymret for utviklingen i landet.

I slutten av mai inntok Den islamske staten (IS) den verdensberømte oldtidsbyen Palmyra. Ikke lenge etter at IS-krigerne tok kontroll over den historiske byen, tilkjennega arkeologer sin frykt for at viktig verdensarv kan gå tapt.

IS er nemlig kjent for å rasere viktige historiske bygninger og kulturgjenstander når de tar kontroll over et område.

STORØVELSE:  - Vi må være forberedt på trusselen i øst og sør, sier Hans-Lothar Domrose, generalen som leder NATOs militære styrker i Nederland. Foto: Reuters / NTB scanpix
STORØVELSE: - Vi må være forberedt på trusselen i øst og sør, sier Hans-Lothar Domrose, generalen som leder NATOs militære styrker i Nederland. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer