Nato forbereder seg storkrig

I en av de største øvelsene på lang tid, forbereder Nato seg nå på verst tenkelig scenario. - Situasjonen er alvorspreget, sier sjefen for de norske soldatene.

FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Nato forbereder seg på verst tenkelig scenario, og har nylig gjennomført en av de største øvelsene på lang tid. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret
FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Nato forbereder seg på verst tenkelig scenario, og har nylig gjennomført en av de største øvelsene på lang tid. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret Vis mer
Publisert

Det er tre måneder siden Russland invaderte Ukraina, og med det endret sikkerhetssituasjonen i verden.

Dersom Russlands president Vladimir Putin angriper et Nato-land, vil det tvinge hele forsvarsalliansen ut i krig. Dagen etter krigen brøt ut, 25. februar, aktiverte Nato høyberedskapsstyrken NRF, som for første gang ble satt til å forsvare alliansen.

- Dette er et historisk øyeblikk og den aller første gangen alliansen har brukt disse høyberedskapsstyrkene i en avskrekkings- og forsvarsrolle, sa den amerikanske generalen Tod Wolters.

Nå har en av brigadene i NRF, Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), gjennomført den største øvelsen på flere år.

- Situasjonen er alvorspreget, sier Pål Berglund, sjef for Brigade Nord, den største avdelingen i den norske Hæren.

ALVORSPREGET: Beredskapsøvelsen er spesielt viktig i år på grunn av situasjonen i Europa. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret
ALVORSPREGET: Beredskapsøvelsen er spesielt viktig i år på grunn av situasjonen i Europa. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret Vis mer

Forbereder seg på storkrig

VTJF, som består av omtrent 11 000 soldater, er Natos høyeste beredskapselement og hurtige reaksjonsstyrke, som alliansen har opprettet for å kunne utplassere styrker hvor som helst i verden på få dager.

8000 av disse soldatene, fra ni ulike Nato-land, trente sammen i Tyskland i midten av mai. Norge deltok med 700 soldater og over 200 militære kjøretøy.

- Det er flere år siden vi har hatt en så stor beredskapsøvelse i Nato, og det er spesielt viktig nå gitt situasjonen i Europa, sier nestkommanderende i VJTF (L)-23, oberst Kjetil Pettersen, til Dagbladet.

STOR ØVELSE: 8000 soldater deltok på øvelsen i Tyskland, som er den største Nato-øvelsen på lang tid. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret
STOR ØVELSE: 8000 soldater deltok på øvelsen i Tyskland, som er den største Nato-øvelsen på lang tid. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret Vis mer

Hvis Nato havner i en konflikt er det denne styrken som umiddelbart reiser dit det trengs for å forsvare alliansen inntil øvrige styrker blir klare. Det kan være alt fra tilstedeværelse i konfliktfylte områder, til storkrig.

- VTJF er forberedt på det verste hvis det verst tenkelige skulle skje. Dersom Russland angriper et Nato-land, gjelder prinsippet om at hele forsvarsalliansen er angrepet. Vi håper virkelig ikke at noe så forferdelig skjer, men dersom det gjør det, er vi klare, sier Pettersen.

BOMBEREGN: Det ble en dramatisk biltur for en gjeng med ukrainske journalister som kjørte i Donbas-området, øst i Ukraina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Telegram Vis mer

Men:

- Det er i utgangspunktet en annen Nato-styrke som er på beredskap i 2022. Styrken som nylig har vært på øvelse i Tyskland, er i prinsippet først på beredskap neste år. Men dersom det skjer noe ekstraordinært, som at Russland angriper et Nato-land, vil vi likevel kunne reise på kort varsel.

- Snakker om krigen

Det er vervede soldater fra Norge, Tyskland, Nederland, Belgia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Slovenia og Tsjekkia som har deltatt på øvelsen «Wettinger Heide».

SKADEHÅNDTERING: En del av øvelsen handler om håndtering av skadde soldater. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret
SKADEHÅNDTERING: En del av øvelsen handler om håndtering av skadde soldater. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret Vis mer

Kjernen under øvelsen er kamphandlingene der fienden opererer mot brigaden, og en stor del av øvelsen innebærer derfor at en avdeling spiller motstander. I tillegg er det momenter på alle nivåer for at det skal framstå så realistisk som mulig - alt fra skadde som må fraktes til sykehus til mediehåndtering av hendelsene og etterforsyning av styrkene.

- Det er veldig viktig at vi får trent sammen på tvers av nasjonene for å være klare til kamp, for det er først når man utfører ting på bakken at man ser om alt virker som det skal eller ikke. Vi kan ikke teoretisere oss fram til et godt samarbeid - vi må møtes og gjøre ting sammen, sier Berglund og legger til at han opplever at landene er godt samtrent.

MYE UTSTYR: Slik så det ut da Hærens hurtigreaksjonsstyrke gjorde seg klare for å sende avgårde kjøretøy og materiell fra Rena før øvelsen. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret
MYE UTSTYR: Slik så det ut da Hærens hurtigreaksjonsstyrke gjorde seg klare for å sende avgårde kjøretøy og materiell fra Rena før øvelsen. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret Vis mer

- Hvordan er stemningen blant soldatene?

- Brigaden består i hovedsak av profesjonelle soldater med krigserfaring fra blant annet Irak og Afghanistan. De fleste har vært med på liknende før, men jeg tror likevel at soldatene opplever at det er ekstra viktig og relevant med slike øvelser nå. Alle snakker om krigen i Ukraina, og jeg tror dagens situasjon i Europa gir økt motivasjon for å trene og bli enda flinkere. Det tror jeg gjelder for de vernepliktige hjemme i Norge også, sier Berglund og avslutter:

- Og arbeidet de legger ned settes pris på. De norske avdelingene holder høy standard internasjonalt og er et troverdig bidrag i Nato.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer