Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-forgjengeren til Jens sjokkerer med sine honorarkrav hjemme i Danmark

Anders Fogh Rasmussen hevder han tilbød vennepris.

GODT BETALT: Tidligere generalsekretær i Nato og statsminister i Danmark, Anders Fogh Rasmussen, krever mye penger for å holde foredrag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODT BETALT: Tidligere generalsekretær i Nato og statsminister i Danmark, Anders Fogh Rasmussen, krever mye penger for å holde foredrag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre danske foreninger ble sjokkert over både prisen og moralen da de forsøkte å få Natos forrige generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, til å holde foredrag på deres årskonferanse i Aalborg i februar. Til slutt takket de nei.

Fogh Rasmussen krevde nemlig 19 000 euro (om lag 161 500 norske kroner) for et foredrag på én time samt spørsmål og en lunsj som avslutning. I tillegg skulle han ha betalt for opphold og reiseutgifter. Dessuten krevde Fogh Rasmussen at pengene ble satt inn på en konto i skatteparadiset Andorra, skriver den danske avisa BT.

Til Andorra Pengene for foredraget skulle ifølge avtalen overføres til foredragsselskapet CSA Celebrity Speakers i Andorra. Derfra ville Foghs honorar så bli returnert til hans danske firma Rasmussen Global.

Jens Stoltenbergs forgjenger som Nato-sjef får godt betalt, men, ifølge eieren av det internasjonale eventbyrået The Competence Company, Michael Bramsnæs, er 19 000 euro faktisk under markedspris.

- Det er mye penger, men det er ikke for mye penger. Med den bakgrunnen Fogh har, vil han saktens kunne ta en høyere pris internasjonalt. Vanligvis vil man differensiere prisen i en nasjonal og en internasjonalt pris. Og man kan diskutere om 19000 euro er en vennepris. Men det er i hvert fall under markedspris, sier han til BT.

Han mener normalprisen på den typen foredrag godt kan ligge på tilsvarende 280 000 norske kroner.

Vennepris Det er uklart hvor mye av summen Fogh Rasmussen sitter igjen med når foredragsselskapet har fått sitt.

Fogh Rasmussens mangeårige rådgiver, Michael Ulveman, sier til BT at prisen for foredraget i Aalborg faktisk er snakk om en vennepris.

- Det er snakk om en lavere spesialpris, som ikker fastsatt av taleselskapene. Prisen på 40 000 dollar (om lag 272 000 norske kroner) er fastsatt av selskapene og vil være gjeldende framover. Anders Fogh Rasmussen holder også opplegg uten regning for eksempel hos universiteter, i det utenrikspoilitiske selskap eller hvis det er snakk om veldedighet. I alle andre sammenhenger kreves fullt honorar, sier Ulveman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling