NATO forlenger serbernes frist

NATO har forlenget fristen for serberne til å fullføre tilbaketrekkingen fra Kosovo med 24 timer på grunn av kaotiske trafikkforhold. Samtidig fikk de russiske styrkene på flyplassen i Pristina nye forsyninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbiske styrker på vei hjem er blitt forsinket i det sørvestlige Kosovo - lengst borte fra Serbia - fordi hjemvendende kosovoalbanske flyktninger og serbiske sivile på flukt har skapt store trafikkorker på veiene.

En talsmann for NATO, oberstløytnant Robin Clifford, sa at NATO har full tillit til at serberne gjør det de kan for å holde fristen om full tilbaketrekking, opprinnelig satt til søndag.

I resten av Kosovo går tilbaketrekkingen stort sett etter planen, og serberne ser ut til å ha innfridd kravet om full tilbaketrekking fra Pristina innen midnatt natt til i dag. Britiske NATO-styrker som har trålt byen, sier de ikke lenger ser snurten av væpnede serbere.

Flere titalls biler og lastebiler fylt med soldater, våpen og utstyr ble observert på vei mot Serbia, mens tomme lastebiler var på vei tilbake for å hente ventende soldater.

Russiske forsyninger

En kolonne på ni russiske lastebiler med forsyninger kom i dag fram til styrkene på flyplassen i Pristina, med eskorte av britiske pansrede kjøretøyer. Kolonnen kom fra Bosnia via Serbia. Russiske medier meldte i går at styrkene var i ferd med å slippe opp for mat, og de måtte be om hjelp fra britiske styrker.

Lastebilene, hvorav en var en stor tankbil og en et medisinsk kjøretøy, var bemannet av om lag 30 russiske soldater, alle åpenbart sjåfører. De ble hilst med vink og smil av serbiske styrker som var på vei i motsatt retning.

De russiske og amerikanske forsvarsministrene skulle i ettermiddag møtes i Helsingfors for å drøfte russernes rolle i Kosovo, etter at 200 russiske fallskjermsoldater uventet inntok Pristinas flyplass lørdag, i strid med alle avtaler.

Russerne ønsker å delta i Kosovo-styrkene, men en enighet om deltakelse blokkeres av at de krever sin egen sektor på grensa mot Serbia og nekter å bli satt under NATO-kommando.

Tenner på hus

Mange steder i Kosovo satte flyktende serbere fyr på sine egne hus før de trakk seg tilbake sammen med de serbiske soldatene. Hele nabolag i Kosovo Polje ble påtent av serbere som ikke har noen tro på at NATO vil gi dem beskyttelse mot hevnlystne kosovoalbanere.

I Geneve opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at nærmere 50.000 serbere allerede har flyktet fra Kosovo, der de utgjør 10 prosent av de anslagsvis 2 millioner innbyggerne.

Samtidig oppdaget NATO-styrkene stadig nye massegraver og andre bevis på serbiske grusomheter. Nederlandske soldater fant de brente restene av 20 lik i landsbyen Velika Krusa, mens italienske styrker oppdaget to massegraver i en annen landsby. Den ene inneholdt anslagsvis 120 drepte kosovoalbanere.

Det britiske fjernsynsselskapet Sky ble vist 82 nylagde graver i et skar nord for Pristina. Beinrester stakk ut av jorda flere steder.

(NTB)