NATO forsøker å gjenerobre afghansk by

Taliban har hatt kontroll i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO og afghanske soldater er i gang med en stor offensiv sør i Afghanistan for å gjenerobre en by som Taliban har kontrollert siden begynnelsen av året.

Både Taliban-medlemmer og sivile er drept, opplyste innbyggere i byen Musa Qala på telefon til nyhetsbyrået Reuters lørdag morgen.

Offensiven startet fredag kveld. I løpet av natten har byen blitt bombet fra luften samtidig som soldater er sluppet ned fra helikoptre.

NATO vil foreløpig ikke gi noen detaljer om operasjonen og kan ikke bekrefte at noen er drept.

Ifølge Taliban befinner det seg 2.500 væpnede menn i byen.

Tidligere i år har afghanske og utenlandske soldater, for det meste amerikanske, gjort flere forsøk på å ta kontroll over byen som har vært i Talibans hender siden februar.

Byen ligger i provinsen Helmand, midt i kjerneområdet for den afghanske opiumproduksjonen.

Taliban tok kontroll over byen som følge av en omstridt avtale mellom britiske styrker og stammeledere. Stammelederne ba i fjor høst de britiske styrkene om å forlate byen fordi de trodde de ville kunne overtale Taliban til å la dem være i fred. Fire måneder senere gikk imidlertid Taliban til angrep og overtok byen.

Siden har Musa Qala fungert som en effektiv base for Taliban. Gruppen har forsøkt å rykke inn i andre administrative sentre sør i landet, uten å lykkes.

Avtalen i Musa Qala ble kraftig kritisert av blant annet av lederen for ISAF-styrkene, den amerikanske generalen Dan McNeill. Dagen etter at Taliban tok kontroll over byen, overtok han ansvaret for de internasjonale styrkene.

(NTB)