Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO frykter Jugoslavias kjemiske våpen

Amerikansk etterretning hevder at Jugoslavia har lagre av kjemiske våpen, og mistenker Slobodan Milosevic for å ha utstyrt serbiske styrker i Kosovo med slike. NATO tør ikke bombe lagrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva en presset Slobodan Milosevic kan finne på å ta i bruk om NATO sender inn bakkestyrker, bekymrer militære planleggere både i USA og Brussel.

Ifølge Pentagon-kilder, amerikanske etterretningsrapporter og uavhengige eksperter hersker det liten tvil om at Jugoslavia har lagre av dødelige kjemiske våpen.

Dette går blant annet fram av en rapport fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA) i januar 1998, og ble senest gjentatt av forskere i Federation of American Scientists for to uker siden.

Human Rights Watch hevdet i en rapport i 1997 at landet hadde lagre av kjemiske våpen, og mente året etter å kunne dokumentere at general Ratko Mladics bosniaserbiske styrker brukte den ekstremt farlige nervegassen BZ mot muslimer i Srebrenica i juli 1995.

BZ-gass (3-quinuclidinyl benzilate) forårsaker kraftige hallusinasjoner og delirium hos ofrene, og er totalforbudt i henhold til den internasjonale konvensjonen om kjemiske våpen.

Amerikansk UD sa i november 1998 at det ikke forelå beviser for at BZ eller andre kjemiske våpen ble brukt i Srebrenica.

I forrige uke avviste Pentagon-kilder også at det forelå beviser for at slike våpen var benyttet mot sivile kosovoalbanere eller UCK-geriljaen.

Pentagon-kilder New York Times var i kontakt med, tviler imidlertid ikke på at Serbia har BZ-lagre, og mistenker også landet for å ha lagre av sennepsgass og den dødelige nervegassen sarin.

(NTB)