Nato frykter umiddelbar russisk intervensjon

Nato frykter at Putin vil bruke en «humanitær korridor» til Øst-Ukraina som påskudd for å sende soldater.

HUMANITÆR KORRIDOR? Nato frykter at Russland kan bruke en humanitær korridor som påskudd for å sende soldater til Øst-Ukraina. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Scanpix
HUMANITÆR KORRIDOR? Nato frykter at Russland kan bruke en humanitær korridor som påskudd for å sende soldater til Øst-Ukraina. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi er bekymret for at Moskva kan bruke en humanitær korridor eller fredsskapende styrker som et påskudd til å sende soldater til Øst-Ukraina, sa Natos talskvinne Oana Lungescu idag, ifølge Reuters.

Høy risiko Russland sa i FNs sikkerhetsråd i natt at den humanitære situasjonen i de ukrainske opprørshovedstedene Donetsk og Lugansk nå er katastrofal.

Uttalelsen kom umiddelbart etter at den polske statsministeren Donald Tusk sa at faren for en russisk intervensjon hadde blitt mye større i løpet av de siste timene. Ifølge Nato har Russland 20 000 soldater langs grensa til Øst-Ukraina. De fleste har kommet til i løpet av den siste uka.

- Vi har grunn til mistanke - vi har fått slik informasjon de siste timene - om at risikoen for en direkte intervensjon ganske sikkert er høyere enn den var for noen dager siden, sa den polske statsministeren Donald Tusk på en pressekonferanse ifølge Reuters.

Han nevnte ikke hvilke etterretningsrapporter han baserte sine uttalelser på.

Økt militær aktivitet Tusk er en sindig og høyt respektert politisk leder i EU, og ikke en høyrøstet polsk nasjonalist med en politisk agenda for å piske opp anti-russiske stemninger.

Russland har de siste dagene trappet opp sin militære tilstedeværelse ved grensa til Øst-Ukraina, og det skal nå være rundt 20 000 russiske soldater der.

Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Shjurkin sa i FN i natt at Russland helst vil sende en humanitær konvoi til området for å hjelpe sivilbefolkningen.

Hvis en slik konvoj blir sendt uten at det er i forståelse med ukrainske myndigheter og FN, må den trolig ha militær eskorte. Det vil i så fall være en grov krenkelse av Ukrainas suverenitet.

Russland forbereder mottiltak - Hvis det skulle komme til en direkte intervensjon med russiske tropper i Ukraina, så vil det utvilsomt være en kvalitativt annen situasjon, og ingen har etter min oppfatning et godt, entydig svar til hvordan den vestlige verden bør reagere på det, sa Tusk.

Konflikten mellom Russland og omverdenen ble ytterligere trappet opp idag da den russiske presidenten Vladimir Putin ba sin regjering om å forberede mottiltak mot de direkte økonomiske sanksjonene USA og EU innførte mot Russland i forrige uke. Sanksjonene er ment som straff for å ha startet og støttet det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina.

Konflikten begynte i april, ved at pro-russiske opprørere tok kontrollen over offentlige byggninger i Donetsk og Lugansk øst i Ukraina. Der er nær halvparten av befolkningen etniske russere, og nesten hele befolkningen har russisk som morsmål.

Den ukrainske hæren har de siste ukene tatt tilbake det meste av det territoriet opprørerne kontrollerte. Ukrainske myndigheter beskylder Russland for å støtte opprøret med våpen og mannskap.

Donald Tusk sier det vil være en katastrofe hvis Vesten unnlater å reagere sterkt på en eventuell russiske internensjon i Øst-Ukraina.