NATO-general: Gleder seg til å jobbe sammen med Jens

Firestjerners-general Jean-Paul Paloméros ser fram til å samarbeide med Jens Stoltenberg.

UTFORDRINGER:  : -Vi må være forberedt på en ny framtid og nye trusler. Utfordringene vi står overfor er globale, sier NATO's Supreme Allied Commander Transformation (SACT), General Jean-Paul Paloméros. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTFORDRINGER: : -Vi må være forberedt på en ny framtid og nye trusler. Utfordringene vi står overfor er globale, sier NATO's Supreme Allied Commander Transformation (SACT), General Jean-Paul Paloméros. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. oktober tiltrer Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO. En av hans nærmeste og viktigste medarbeidere blir franske Jean-Paul Paloméros - firestjerners-general og sjef for NATOs militære utvikling.

Dagbladet møtte i går den mektige franskmannen som var på sitt første Norges-besøk.

- Godt rykte Den franske generalen ser fram til å samarbeide med Jens Stoltenberg.

- Vår nye generalsekretær har et godt rykte. Jeg  ser fram til å samarbeide med Jens Stoltenberg, sier general Paloméros til Dagbladet.

Mens en amerikansk firestjerners-general har det operative ansvaret for NATO-styrkene, er general Paloméros mannen som leder arbeidet med å utvikle og fornye forsvarsalliansen.

- Kollektiv - NATO og vårt kollektive samarbeid og løsninger er garantisten for fred og sikkerhet i Europa. Etter to verdenskriger har NATO vært selve garantisten for samarbeid og fred, sier generalen til Dagbladet.

Samtidig vedgår den franske firestjerners generalen at forsvarsalliansen står foran nye og vanskelige utfordringer.

- Utfordringene er mange, og vi må være forberedt på en ny framtid og nye trusler. Utfordringene vi står overfor er globale, og vi ser nye trusler som truer våre demokratier, sier Paloméros.

Firestjerners-generalen er tydelig på at NATOs kollektive løsninger ikke alene kan løse de globale terrorutfordringer.

- Trusselbildet forandrer seg. NATO må til en hver tid være i stand til å forsvare seg mot de truslene vi står overfor. NATO samarbeider med sine alliansepartnere, og vi har et har et godt og konstruktivt forhold til EU og FN. Sammen med våre partnere skal vi sikre oss mot de nye truslene.

Den franske generalen understreker at fortsatt er kampen mot spredning av masseødeleggelsesvåpen viktig, men samtidig har nye aktører dukket opp.

- I dag ser vi at nye aktører, stater og ikke statlige aktører som ikke følger reglene, sier Paloméros.

- En fredsallianse Opprinnelig bestod NATO (North Atlantic Treaty Organization) av 12 medlemsland Frankrike, Danmark, Canada, Belgia, Island, Luxembourg, Norge, Italia, Nederland, Portugal, USA og Storbritannia), i dag har forsvarsalliansen 28 medlemsland.

- Flere ønsker å bli en del av alliansen. NATO er ingen klubb man bare kan melde seg inn i. NATO har aldri tvunget noen til å bli medlem, men et medlemskap forplikter, sier general Paloméros til Dagbladet.

- Når et land blir medlem av NATO forplikter det. Vi vil gjøre alt for på beskytte et medlemsland. NATO er ingen aggressiv angrepsallianse men en forsvarsallianse, understreker general Paloméros.

- Det er viktig at alle forstår at det å bli medlem i NATO handler om forsvar, og ikke angrep. Det forplikter.

- Alle like viktige Når general Paloméros blir spurt om Norges strategiske betydning, svarer han diplomatisk:

- Alle medlemsland er like viktige. Nord som sør. Det viktige er at hvert land bidrar, med sine ressurser og kapasiteter.

- Bidrar de europeiske landene nok. Bare fire av medlemslandene bruker de avtalte to prosentene av bruttonasjonalprodukt på forsvaret?

- Det er viktig at vi bruker våre ressurser på en smart måte. Vi kan ikke hvile, men må fortsette å investere og utvikle NATO militært, slik at vi er i stand til å møte de nye utfordringene vi står overfor.

- Norge bruker 20 prosent av sitt forsvarsbudsjett på ny-investeringer. Det er viktig og helt nødvendig. Men det er like viktig hvordan vi investerer og bruker ressursene, slik at vi til en hver tid er best mulig forberedt.

- Mitt poeng er at USA er en global aktør, vi som er fra Europa må også bidra økonomisk slik at NATO har mulighet til å klare sine framtidige forpliktelser.

- Takknemlig - Vi bør være takknemlig til de som i 1949 dannet NATO. De var framsynte. NATO har bidratt til fred i Europa etter to verdenskriger, fastslår general Paloméros.

SAMARBEID: General Jean-Paul Paloméros blir en av Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere i NATO. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SAMARBEID: General Jean-Paul Paloméros blir en av Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere i NATO. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Kan og bør NATO være en spydspiss i kampen mot internasjonal terrorisme?

- Skal vi klare å bekjempe internasjonal terrorisme trenger vi globale løsninger, på det som i dag er et globalt problem. NATO bør være en viktig aktør i en slik global allianse mot terror. Men ikke alene, vi må samarbeide tett med aktører som EU, FN og andre organisasjoner.

NATO-øvelse NATO- generalen røper overfor Dagbladet at Norge er en sterk kandidat til å få den store NATO-øvelsen som er planlagt i 2018.

Militærøvelsen vil bli en av de største øvelsene i NATOs historie. Rundt 25.000 soldater skal delta i øvelsen. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har tilbudt NATO at Norge kan være vertskap for øvelsen.

- Ingen tinger endelig bestemt, men Norge er en veldig sterk kandidat, sier general Jean-Paul Paloméros.

STOR ØVELSE :  En stor NATO-øvelse med 25.000 deltakere planlegges i Norge i 2018. Foto: Forsvaret
STOR ØVELSE : En stor NATO-øvelse med 25.000 deltakere planlegges i Norge i 2018. Foto: Forsvaret Vis mer