OPPRUSTING: Dette satellittbildet skal være tatt 27. mars i år, og viser russiske styrker i nærheten av grensa til Ukraina. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB Scanpix
OPPRUSTING: Dette satellittbildet skal være tatt 27. mars i år, og viser russiske styrker i nærheten av grensa til Ukraina. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/NTB ScanpixVis mer

NATO-general i hemmelig møte: 80 000 russiske soldater forberedt på invasjon

Alliansens øverste militære leder mener det må gjøres mer for å forsvare Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske generalen Philip Breedlove har under hemmelige brifinger fortalt Kongressen at USA ikke gjør nok for å hjelpe Ukraina, melder Daily Beast.

Breedlove opplyste også om et langt større antall russiske soldater forberedt på invasjon, og sa at det befant seg hele 80 000 soldater i nærheten av grensa til Ukraina.

Offentlig har NATO og amerikanske myndigheter operert med et estimat på 40 000 soldater.

Ulik telling Som en forklaring på de vidt forskjellige estimatene sier talsmann Gregory Hicks ved USAs Europa-kommando EUCOM at det kan dreie seg om hvordan man teller soldater.

- Antallet kan være forskjellig av flere ulike årsaker, til dels fordi ukrainerne teller antallet soldater på en annen måte enn oss, ved blant annet å inkludere sikkerhetsstyrker, sier Hicks.

- Det befinner seg nå 40 000 soldater utstyrt med stridsvogner, kamphelikoptre, artilleri og militære transportmidler, understreker han.

- I stand til å invadere Under den hemmelige brifingen til Kongressen sa Breedlove også at amerikanske myndigheter bør dele informasjon og etterretning med Ukraina. USA har hittil konkludert med at en slik praksis øker risikoen for at metoder og kilder kan avsløres for russerne.

Torsdag denne uka publiserte Breedlove satellittbilder som skal vise russiske styrker i grenseområdene. Enkelte har sett på dette som et forsøk på nettopp å dele etterretning med ukrainerne.

- Russiske styrker rundt Ukraina er fullt utstyrt/i stand til å invadere. Offentlig fornektelse undergraver fremdriften. Bildene forteller alt, skrev han på Twitter.

I et intervju med nyhetsbyrået AP opplyser Breedlove at bildene er tatt i slutten av mars.

- Jeg vil karakterisere det som en blandet styrke. Med andre ord er det en styrke som har den utrustningen den trenger for å fullføre militære oppdrag den eventuelt får, sier han.

- Ser kampklare ut Analytiker Anthony Cordesman ved tankesmia Center for Strategic and International Studies sier styrkene ser kampklare ut.

- De viser at det er en blanding mellom lette og tunge styrker, og at de kan bevege seg raskt om de beordres til Ukraina, sier Cordesman til AP.

ADVARER: General Philip Breedmore mener USA og andre i NATO-alliansen gjør for lite for å hjelpe Ukraina. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB Scanpix
ADVARER: General Philip Breedmore mener USA og andre i NATO-alliansen gjør for lite for å hjelpe Ukraina. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB Scanpix Vis mer