Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO gir Milosevic ett døgn

NATO vil gi den jugoslaviske hæren ett døgn på å begynne tilbaketrekkingen fra Kosovo. Dersom Serbia samarbeider kan det bli bombestans i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbaketrekkingen må være tilstrekkelig til å overbevise NATO om at serberne har til hensikt å oppfylle betingelsene i fredsavtalen. Hæren får en uke på å trekke seg helt ut av provinsen.

- De vil få ett døgn til å beviselig trekke ut styrker. Når det er gjort, vil det bli pause i bombingen, sa NATOs talsmann, major Trey Cate til journalister ved grenseovergangen Blace der NATO-offiserer skal møte en delegasjon fra den jugoslaviske hæren.

Forsinket

Møtet mellom militære eksperter fra Jugoslavia og NATO for å utmeisle detaljer i den serbiske tilbaketrekkingen fra Kosovo, ble forsinket lørdag fordi høyerestående offiserer i den jugoslav iske delegasjonen først ikke møtte fram.

Ved 12-tiden, tre timer forsinket, ankom den jugoslaviske delegasjonen. Da hadde serbernes militærledelse ifølge NATO krevd at møtet ble flyttet til et annet sted av sikkerhetsgrunner.

Bombepause i helgen?

NATOs delegasjon blir ledet av den britiske generalen Michael Jackson, som vil ha kommandoen over den framtidige fredsstyrken i Kosovo (KFOR). Leder for den serbiske delegasjonen er general Svetozar Marjanovic.

General Jackson vil legge fram for serberne en «militær-teknisk plan som detaljert angir en korrekt tilbaketrekking» fra Kosovo heter det i NATOs kunngjøring.

Dersom Serbia samarbeider kan NATO komme til å stanse bombingen alt i helgen, sa talsmann for USAs forsvarsdepartement Ken Bacon natt til lørdag.

Serbia er den dominerende republikken i Jugoslavia.

Serberne angriper

Serbiske styrker angrep lørdag albansk territorium langs grensen mot Kosovo, forteller observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

En 18 år gammel kvinne som ble såret i granatangrep fra serbiske styrker fredag kveld, er død av skadene, ifølge OSSE.

OSSE-observatørene rapporterte lørdag morgen om artilleribeskytning i området rundt den albanske landsbyen Pogaj. Det er uklart om den kosovoalbanske frigjøringshæren UCK, som har baser i området, har besvart ilden.

Det har i lengre tid vært trefninger mellom serbiske styrker, albanske soldater og UCK-geriljaen på grensen.

NATO bomber i Kosovo

NATO-fly angrep i morgentimene lørdag mål i Kosovo-provinsen og holdt seg stort sett unna Serbia, melder det serbiske nyhetsbyrået Beta.

Eneste mål som ble angrepet i Serbia var en militærflyplass nær Uzice. Flyalarmen kunne høres i Beograd og andre jugoslaviske byer uten at de ble angrepet.

I Kosovo angrep NATO mål nær Prizren, Decani og Pristina.

NATO-alliansen har sagt bombingen vil fortsette, selv om den jugoslaviske ledelsen gikk med på en fredsavtale torsdag, til det garantert skjer en tilbaketrekking av serbiske styrker fra Kosovo.

(NTB-Reuters-AFP)