Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATO gjentar Sovjets feil i Afghanistan

USA og NATO har gjort de samme feilene i Afghanistan som Sovjetunionen gjorde på 1980-tallet, sier Russlands ambassadør i Kabul.

AFGHANISTAN: Amerikanske styrker i Afghanistan. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/Scanpix
AFGHANISTAN: Amerikanske styrker i Afghanistan. Foto: AP Photo/David Guttenfelder/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA og NATO har gjort de samme feilene i Afghanistan som Sovjetunionen gjorde på 1980-tallet, sier Russlands ambassadør i Kabul.

Den avtroppende ambassadøren Zamir Kabulov, som også er regnet som en fremstående ekspert på Afghanistan, forteller at listen over USA og NATOs feilberegninger er lang.

Da Taliban flyktet og USA inntok de største byene i Afghanistan etter invasjonen i 2001, trodde man krigen var over, mener Kabulov.

- Det som skjedde på landsbygda ble ikke gitt særlig oppmerksomhet. Akkurat som Sovjetunionen mislyktes Vesten i å etablere et nærvær i avsidesliggende byer, sier ambassadøren.

Kabulov forteller at det var i disse byene at Taliban fikk tid til å bygge opp slagkraften sin igjen, og at innbyggerne ikke hadde annet valg enn å støtte den islamistiske opprørsbevegelsen.

- Og akkurat som Sovjetunionen undervurderte Vesten afghanernes «historiske allergi» mot utenlandske, ikke-muslimske soldater, påpeker Kabulov.

Han minner om at også Sovjetunionen benyttet flyangrep mot opprørerne, som også den gang gikk hardt utover de sivile.

Møter gamle allierte

- Man kan øyne en slags historisk rettferdighet her. Da vi installerte en kommunistisk regjering i Kabul, støttet USA våre fiender, nemlig de islamistiske opprørerne. Nå møter de selv den samme fienden, sier Kabulov.

Han påpeker imidlertid at det også fantes gode sider med kommuniststyret i Kabul på 1980-tallet, som bistandsprosjekter og økt frihet for kvinner.

- I Kabul kunne russiske soldater og bistandsarbeidere bevege seg fritt, spise kebab og røyke vannpipe. Det var ingen avsperrede gater eller murer av sement. Det var en vakker og grønn by, minnes Kabulov, som selv på den tiden var en av Sovjetunionens tallrike rådgivere i byen.

Han understreker samtidig at både diplomater og soldater stort sett beveger seg i pansrede kjøretøyer.

- Ingen «kirkegård»

Den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan tok slutt i 1989. Da hadde 13.500 soldater mistet livet, sammen med omkring én million sivile afghanere.

I årene som fulgte falt Sovjetunionen fra hverandre, og i ettertid er Afghanistan derfor blitt omtalt som «imperienes kirkegård» - et land det er umulig å både å invadere og styre. Kabulov deler ikke den oppfatningen.

- Det er en myte. Afghanistan var ingen grav for Aleksander den store eller Djengis Khan. Britene tapte tre kriger, men det var ikke slutten på deres kolonivelde, mener den russiske ambassadøren.

Han fremholder også at Sovjetunionen ikke gikk i oppløsning på grunn av nederlaget i Afghanistan, men på grunn av indre oppløsning.

- Krigen kan vinnes

Kabulov er også overbevist om at krigen i Afghanistan kan vinnes.

- Det sies gjerne om konflikter at det ikke finnes en militær løsning, noe jeg ser på som en selvmotsigelse. En krig kan selvsagt vinnes militært. En seier krever raske og store investeringer, sier Kabulov og viser til at det afghanske politiet og militæret må utrustes og få trening.

- Men soldatene og politimennene må føle at de kjemper for sitt eget land og ikke for en fremmed makt. Den følelsen kan bare afghanerne selv skape, understreker Kabulov før han legger til:

- USA skapte dette problemet, så de må løse det selv. Mitt råd er å satse stort nå. Men ikke bli for lenge, slik vi gjorde.

(NTB)

NATO: En canadisk NATO-soldat undersøker en afghansk mann i Panjwaii-distriktet i provinsen Kandahar. Russlands avtroppende ambassadør mener alliansen er i ferd med å gjøre de samme feilene i krigen i Afghanistan som Sovjetunionen i sin tid gjorde. Foto: REUTERS / Finbarr O''Reilly / SCANPIX
NATO: En canadisk NATO-soldat undersøker en afghansk mann i Panjwaii-distriktet i provinsen Kandahar. Russlands avtroppende ambassadør mener alliansen er i ferd med å gjøre de samme feilene i krigen i Afghanistan som Sovjetunionen i sin tid gjorde. Foto: REUTERS / Finbarr O''Reilly / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling