Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO gjør klar for bakkekrig

LONDON/NEW YORK/OSLO (Dagbladet): NATO kan sette inn et stort antall bakkestyrker for å invadere Kosovo i løpet av kort tid. En fortropp på 20 000 soldater kan bli utplassert først, fulgt av en hovedstyrke på 80 000 soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den velinformerte avisa The Observer som hevder dette. Ifølge avisa kan bakkestyrkene gå til aksjon i løpet av få uker, og det er antydet at landbaserte NATO-styrker beveger seg over grensa i slutten av mai.

Fortroppen skal bestå av mineryddere, etterretningseksperter og bombeksperter. Etter at denne styrken har gjort deler av jobben, sender NATO fram en spydspiss av artilleri og panservogner.

Hovedstyrken på over 80000 mann sendes til slutt, og meningen er at den store NATO-styrken skal gjennomføre en delvis overtakelse av Kosovo-provinsen.

Trener invasjon

I Colorado trener NATO-troppene på invasjon, samtidig som USA og NATO forhandler med Romania, Ungarn og Bosnia om å sende tropper for å overvåke grensene mot Jugoslavia.

Ifølge The Observer involverer NATOs nye invasjonsplan flere hundre tusen soldater: Et sted mellom 100000 og 200000 som skal gjennomføre selve invasjonen av Kosovo, 8000 soldater skal sikre Albanias grense mot Kosovo og 200000 soldater kreves til å sikre grensene i henholdsvis Bosnia, Ungarn og Romania.

Amerikanske tropper som er stasjonert i Tuzla i Bosnia, skal allerede være orientert om invasjonsplanene, og ordren som er gitt er at de i utgangspunktet skal sikre grensene, men at de også må være forberedt på å gå inn i Montenegro dersom dette viser seg nødvendig. The Observerer viser til anonyme høytstående kilder både i Washington og London.

Klare signaler

Statsminister Tony Blair har helt siden krigen startet utelukket at NATO ville sende inn bakkestyrker. I går uttalte imidlertid Tony Blair overraskende at han ikke lenger så bort fra muligheten for en begrenset invasjon av Jugoslavia.

- Vår oppgave er å sørge for at vi jager president Slobodan Milosevics styrker ut. Selvfølgelig holder vi alle muligheter åpne, sa statsminister Tony Blair i et fjernsynsintervju i går.

USAs utenriksminister Madeleine Albright sier at det ikke finnes planer om å sette inn bakkestyrker, men sa i går til fjernsynskanalen ABC at «man ser ikke bort fra at bakkestyrker kan settes inn seinere, hvis det blir nødvendig».

Liberaldemokratenes leder Paddy Ashdown dro i går til Albania med brev til regjeringene i Tirana og Skopje. Brevene inneholdt ifølge Ashdown «et budskap til albanerne og makedonerne om at vi skal stå på til målet er nådd».

Ifølge avisen Sunday Herald er Ashdowns tur et ledd i forberedelsene til utplassering av en bakkestyrke som må ha et av Jugoslavias naboland som oppmarsjområde.

Ungarn nekter

Og det er i første rekke Albania og Makedonia NATO må satse på som oppmarsjområde. Ingen av de andre nabolandene er særlig lystne på å huse NATO-soldater som forbereder et angrep inn i Jugoslavia. NATOS nye medlem, Ungarn, har gjort det klart at landet ikke vil gi en slik tillatelse.

- Å bruke Ungarn som base er helt utelukket, sa forsvarsminister Janos Szabo tidligere i uka. Grunnen til det er bl.a. at det første NATO-styrker som rykker inn i Jugoslavia fra Ungarn vil møte, er 300000 ungarskættede og ungarsktalende jugoslavere i provinsen Vojvodina.

- Vi har brødre som bor der, sa Ungarns statsminister Viktor Orban til parlamentet i forrige uke.

Russlands utenriksminister Igor Ivanov sa i går til den spanske avisa El Pais at han kjente til at NATO planlegger å sende en bakkestyrke til Kosovo.

- Vi har meget nøyaktige data som viser forberedelsene til å utplassere bakkestyrker, sa Ivanov. NATOs generalsekretær Javier Solana sa i går i et intervju med BBC at han er sikker på at hvis det kommer et tidspunkt hvor det vil bli nødvendig å sette inn bakkestyrker for å drive Milosevic tropper ut av Kosovo, vil NATOs medlemsland være klare til å sende bakkestyrker inn.

<B>TRENER:</B> NATO-soldater fra Storbritannia trener i Makedonia.